Свързани новини

21.11.2013 15:05

По брой ВУЗ-ове сме сред първите, по завършили - при последните

Видян 1595 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като брой на висшите учебни заведения сме в първата половина на страните от ЕС, по брой на младежи, които получават висше образование обаче, сме доста назад – във втората половина. Това заяви премиерът Пламен Орешарски, който откри дискусия в Министерския съвет по проекта на стратегия за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 г. Едва 26.9 на сто от българите на възраст 30-34 години са с висше образование в момента въпреки големия брой висши училища, стана ясно от други данни, които представи просветният министър Анелия Клисарова. Целта, която си поставят управляващите до 2020-2025 година, е този процент да стигне 34-36 на сто. Системата на висшето образование у нас обхваща 51 висши училища – 37 държавни и 14 частни, в това число 44 университета и специализирани висши училища и 7 самостоятелни колежа. Тази експанзия обаче не се е отразила благоприятно на качеството и ефективността на образованието. Драстично се разминава профилът на подготвените специалности във висшите училища и реалното търсене на пазара - по-малко от 30% от завършилите студенти се реализират в съответната професия. По данни на Българската стопанска камара около 80% от професионалните направления и специалностите във висшите училища трудно се вписват в актуалната структура на най-търсените професии.


Клисарова описа ситуацията в момента – повече места, отколкото кандидат-студенти, затруднен достъп на младежи от нискодоходните групи, подценяване на проблема с отпадналите ученици в началното и средното образование. Растат и предпочитанията на младите българи към висшето образование в чужбина. Тя заяви, че ни е необходима гъвкава система за образование, в която може да бъде мислено и за участието на чуждестранни агенции и експерти.


Премиерът Пламен Орешарски, който откри дискусията, изрази надежда стратегията не само да бъде добре приета от външните ни партньори във връзка с достъпа до европейските фондове, а по-скоро да служи на обществото, за да бъде подобрено качеството на висшето образование. „Доста упреци чуваме напоследък срещу качеството на висшето образование у нас, не приемам еднозначно тези коментари. От една страна самите ние добре осъзнаваме слабостите, имаме планове за подобряване, още по-добре е тези планове да ги обобщим в една стратегия. От друга страна самият факт, че доста наши възпитаници намират добра реализация не само у нас, а и в чужбина, показва, че както и в много други сфери критиката по отношение на висшето образование в отделни аспекти е преекспонирана“, заяви Орешарски. Премиерът напомни, че една голяма част от младите хора у нас предпочитат да завършват висше образование навън. „Трябва да направим така, че да приравним качеството на висшето образование до водещите университетски центрове и по този начин ще привлечем и достатъчно външни студенти, за които завършването на българско висше учебно заведение ще бъде гордост и чест“, заяви Орешарски, който гарантира, че образованието ще продължи да бъде приоритетна сфера.


Лиляна Вълчева от Националния синдикат Висше образование и наука към КНСБ съобщи, че преговорите с управляващите са приключили успешно и с постановление на правителството за следващата година ще бъдат разпределени допълнително 21.5 млн. лв. към висшите училища.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец