Свързани новини

21.11.2013 12:50

Хора на Плевнелиев ще лапнат 30 млн. лв. чрез София Тех парк

Видян 2339 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След дълго стъкмяване и протакане "София Тех парк" АД обяви три обществени поръчки за строителство, които са разпределени в три отделни лота и са за общо над 32 млн. лв. Така хора от най-близкото обкръжение на президента Росен Плевнелиев ще разпределят до края на годината над 30 млн. лв., пише в. "Репортер".


Близо година след като беше създадена с откритото лобиране и тайното инженерство на Росен Плевнелиев, компанията "София Тех парк" най-сетне обяви някакви конкретни стъпки по изпълнението на амбициозните си строителни планове.


Забавянето в обявяването параметрите на обществените поръчки предизвика негодувания в строителния бранш и съмнения, че условията се пишат старателно за един определен изпълнител.


Това е архитектурното бюро "А и А архитекти" на Ангел Захариев, съпруг на съветничката на Плевнелиев и министър в служебния кабинет Екатерина Захариева. За тази схема допълнително натежава и присъствието като изпълнителен директор на "София Тех парк" на Елица Панайотова.


Амбициозната дама минава за любимка на президента и изобщо "президентски човек”. Определяна е така от медиите близки до Плевнелиев и Иво Прокопиев.


Панайотова е бивш управител на "перлата” на Плевнелиев – "Бизнес парк София”, където се появява след съмнителната сделка, при която собствеността премина във "фондове от групата на Gramersy”. Тя е възприемана като лост за директно влияние на президента в проекта "София Тех парк”.


През годините Панайотова е участвала и в управлението на множество компании, контролирани от олигарха и близък приятел на Плевнелиев Иво Прокопиев, в които собствеността е неясна или офшорна. Такава например е "БПС 14”.


Връзката на Панайотова с Прокопиев личи и от участието є като представител на "Лендмарк холдингс” – строителното направление в бизнеса на олигарха.


Силната финансова ангажираност на Плевнелиев с проекта пролича и от решението на назначеното от него служебно правителство да налее 7 млн. лв. в компанията. Това стана в последния ден от управлението на служебния кабинет, което допълнително буди съмнения за начертана президентска "схема”.


Мотив за налетите средства така и не беше представен, а по обясненията на бившия икономически министър Асен Василев това е станало, за да "тръгне проектът”.


Според вестник "Репортер" въпросният проект е дело лично на президента Плевнелиев. За първи път за неговата идея се разбра при посещението му в САЩ през пролетта на 2012 г. "Започнах да рисувам лично аз мастър плана на "София Тех парк”. Аз съм един от малкото хора в България, който е правил подобни концепции, разбира от тях." Така представя идеята си Плевнелиев пред американските си домакини, докато българите в делегацията му го гледали изумено.


И още една важна подробност – "Парите са налични”, добавя президентът. "София Тех парк" наистина се финансира основно по оперативна програма "Конкурентоспособност", като безвъзмездната финансова помощ е над 97 млн. лв.


Но едва ли това е достатъчно основание парите да отидат при "едни хора”. А Плевнелиев е специалист по усвояването на средства покрай големите строителни проекти. Справка - "Бизнес парк София”, където журналистическо разследване показа как той е отклонил близо 1 млн. лв. от своите партньори Lindner.


Схемата тогава минава през кипърската офшорна фирма Inox, контролирана от първата му жена Вероника.


Каква схема е предначертал за "София Тех парк" Плевнелиев може би ще разберем на 8 декември, когато трябва да бъдат обявени победителите в обществените поръчки за строителство.  


За момента правят впечатление някои детайлни изисквания към кандидатите, като например с колко точно верижни багера с обем на кофата от 1 куб. м. или триосни самосвала трябва да разполага.


По първия лот – за инженеринг на инфраструктурата, който е на стойност 17 млн. лв., кандидатът трябва да има оборот за предходните 3 финансови години (2010 г., 2011 г. и 2012 г.) не по-малък от 34 млн. лв. без вкл. ДДС.


Само от строителни дейности, свързани с инженеринг на инфраструктура пък, оборотът трябва да е минимум 17 млн. лв. Поръчката е разделена на два подобекта - единият е изграждане на паркови територии, спортни площадки, паркинг и обслужваща сграда, а другият е за изместване на съществуващи кабелни връзки, които преминават през терена.


Друга от поръчките е проектиране и строителство на иновационен форум с прогнозна стойност 5.4 млн. лв. Сградата ще бъде двуетажна с разгърната площ около 5300 кв.м и ще включва две многофункционални зали за конференции, срещи и събития с общ капацитет 1000 души.


Тук кандидатът трябва да покаже оборот от дейност за предходните 3 финансови години (2010 г., 2011 г. и 2012г.), не по-малък от 16 млн. лв. и приходи от дейност сходна с поръчката за 10 млн. лв.


"Репортер" отбелязва, че всички тези рестрикции ограничават броя на потенциалните кандидати.


Разбира се, спорен остава и въпросът има ли изобщо нужда от подобен технологичен парк в София. Той до голяма степен ще представлява офисна площ с елементи на презентационни зали и музейна част.


За явната липса на интерес към "София Тех парк" говори фактът, че въпреки настойчивите предложения от страна на Плевнелиев към HP, Cisco и Google и др., никоя от компаниите не е откликнала до момента за участие под каквато и да е форма. Потвърден интерес има единствено от производителя на стени за катерене "Уолтопия", който си търсеше терен за изграждане на спортна зала. Може би затова в проекта за технологичния парк вече присъстват и спортни площадки.


Очевидно на територията на "София Тех парк" "Уолтопия" е получила изгодно предложение за построяването на залата си. Освен от българския строител на стени за катерене потвърден интерес има от две напълно анонимни чужди компании.


Софтуерната "Хемимонд" планира да развива облачни услуги, а германската компания за полупроводници ZMDI смята да премести там развойната си дейност.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева