Свързани новини

20.11.2013 12:10

Вазов, Елин Пелин и Талев на кило за 12 стотинки

Видян 1035 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тонове художествена и научна литература, учебници, помагала отиват в пунктовете за вторични суровини, съобщава "Преса". Хората всеки ден предават книги. Отчитаме истински бум. Някои продават вече домашните си библиотеки, събирани с години от родителите им", съобщи Николай Асенов, шеф на една от големите фирми за скрап. "Чудя се дали го правят от беднотия или просто вече никой не чете", коментира търговецът.


Най-много са съчиненията на Иван Вазов, но често се получава и руска художествена и техническа литература, която отива за преработка в заводите.


"Някои колеги директно им махат кориците, но аз вече няколко пъти съм се обаждал в руското посолство, за да търся спасение за това богатство. Проблемът е, че и те не го искат", казва Асенов.


Официална статистика за унищожените книги няма, но според търговци на скрап месечно в София се изкупуват около 5 тона. Количеството от страната е 50 тона, което се равнява на един вагон.


Цената на смесената хартия е изключително ниска. Така зад "Под игото", сборник с разкази на Елин Пелин и "Преспанските камбани" на Димитър Талев, които тежат около 1 кг, ще получите 12 ст. В същото време кило пластмасови бутилки се изкупува по 55 ст./кг.


Николай Асенов планира скоро да подготви библиотека в склада, като подреди литературата по видове - художествена, научна, техническа, детска, учебници. Имало и вестници от 1910 г., както и много стари книги.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв