Свързани новини

20.11.2013 11:50

Болниците одрусват родители с по 2 бона за раждане

Видян 3152 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България раждането е безплатно и болниците нямат право да връщат родилка, дори тя да е здравно неосигурена. Но ако родителите искат да се „застраховат”, че ще получат определени условия, отношение или че раждането ще протече по точно определен, желан от тях начин, това удоволствие може да струва доста солидна сума от семейния бюджет, съобщи блиц.бг.


Само за да избере лекаря, който ще води предстоящото раждане, бременната жена трябва да си приготви около 900 лв. Точно толкова например струва изборът на екип в Първа АГ-болница „Св. София”, 800 лв. е цената на същата услуга във Втора АГ-болница „Шейново”, а в “Майчин дом” е 860 лв. Любопитен факт е, че и в трите болници изборът на лекар за каквато и да било друга гинекологична операция струва далеч по-малко. В болници с по-малки родилни отделения цените са по-ниски – например във Втора градска болница в цената от 800 лв. за избор на екип влиза и упойката, когато родилката желае такава. В “Св. Анна” (Окръжна болница) пък срещу 500 лв. родилката може да избере екип, а срещу 700 лв. – освен избрания лекар получава анестезия и самостоятелна стая за престоя след раждането.


Цената обаче невинаги върви ръка за ръка с екстрите, които една болница може да предложи. Естествено, „луксозни” възможности като присъствие на бащата (или друг придружител) по време на раждането, зала за активно раждане, вана за водно раждане са част от възможностите, предлагани от някои от частните АГ-клиники в София. Много от тях обаче, по една или друга причина, не са достъпни в големите болници, търсени от родилките заради добрата репутация и професионализма на екипите им. Бащите например могат да съпреживеят раждането само в болниците „Св. София” и в „Шейново”, при това срещу заплащане, съответно от 200 и от 150 лв.


Практиката да се допускат бащи е прекратена в Университетската болница „Майчин дом”, въпреки че след големия ремонт на родилния сектор това е единственото здравно заведение, което може да се похвали с осем самостоятелни родилни зали, в които не се налага родилките да си „общуват” помежду си по време на раждането. В другите болници присъствието на бащата автоматично означава, че семейството трябва да плати и за самостоятелна (VIP) зала за раждане и избор на екип.


Единствената голяма болница, която предлага водно раждане, е общинската „Св. София”. „Ваната” е разположена в самостоятелна зала за раждане и създава възможност за присъствие на бащата, както и за по-свободен режим на родилката, а използването й струва 500 лв.


Повечето големи болници имат цена и за секцио по желание, макар че то официално не съществува в медицинската практика. Цената е около 1400 лв.


Още известна сума ще струва и евентуалното желание на родилката да се възползва от самостоятелна (между 40 и 80 лв.) или двойна (около 40 лв.) стая за престоя след раждането. В големите болници масовите стаи са с по 4 легла. Не навсякъде има и самостоятелни санитарни възли.


Всички тези разходи, разбира се, могат да бъдат спестени, ако бъдещата майка е склонна да се довери на екипа, който се случи на работа при настъпване на раждането, и няма специални желания за начина, по който то да протече.


Изискванията на бъдещата майка за секцио по желание


например, или обратното – за естествено раждане с минимална медицинска намеса – при всички положения са свързани с разходи най-малкото за избор на екип. Ако майката държи на интимността на момента и иска да го сподели с бащата, това качва цената с още 50%. Двойна става сумата, ако родилката е избрала да се „поглези” с водно раждане или активно естествено раждане. Въпреки стряскащите цифри, все пак раждането в някоя от големите държавни и общински АГ-болници може да глътне максимум 2000 лв. Приблизително толкова например излиза водно раждане с избор на екип, присъствие на бащата и ползване на самостоятелна стая в “Св. София”, която в момента предлага най-много на брой екстри за раждащите жени.


Частните, бутикови родилни отделения, за сметка на това предлагат пакети, започващи от 1500 лв., като таванът на цените там не може да се провери официално. По форумите обаче може да се намери информация за клиники, където за естествено раждане с дула, придружител и/или други екстри майката може да плати 4000-5000 лв.


Въпреки космическото звучене на тези цифри, оказва се, все повече семейства търсят възможности да планират раждането на децата си и то да протече според техните представи и желания. Все по-често се намират и семейства, склонни да платят скъпите пакети на частните болници, за да си осигурят условията и вниманието, които очакват в този най-важен за семейството момент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и