Свързани новини

19.11.2013 15:40

Сергей Станишев: Връщаме пари от данъци на над 200 000 българи с най-ниски доходи

Видян 945 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пет важни промени, които ще бъдат подкрепени от ПГ на КБ за второ четене на бюджета, представи на пресконференция, след заседание на ИБ на БСП, лидерът на партията Сергей Станишев. „В резултат на разговори със съсловни организации, синдикати, неправителствени организации, между първо и второ четене, се правят промени и корекции, които да постигнат максимален ефект в полза на обществото”, поясни Станишев. По думите му първата промяна е свързана със споразумението, подписано от министъра на здравеопазването и министъра на финансите, Здравната каса с Българския лекарски съюз за осигуряване на  допълнителни средства в размер на 29 млн. лв. за ваксини в бюджета на МЗ. „Тези средства, които досега са били в рамките на бюджета на Здравната каса, остават на разположение на касата”, поясни председателят на БСП и допълни, че са осигурени допълнително и 10 млн. лв. за денталната дейност. „По този начин гарантираме изпълнението на споразумението, което бе подписано преди 2 дни”, каза още той. Втората съществена промяна, по думите му, е свързана с висшето образование. „В преходни и заключителни разпоредби на бюджета ще бъдат записани 21,5 млн. лв. за качество на образованието за висшите учебни заведения, което ще осигури допълнителни средства по това направление на всички ВУЗ-ове в България”, обясни той.


„Третата, ключова за БСП, промяна е свързана с облагането на хората с ниски доходи. Знаете, че това бе една от темите, които ние отстоявахме в предизборната кампания – облекчаване на хората с ниски доходи, условно казано бедните работещи, които имат заетост, но доходите им не позволяват буквално да свържат двата края. В резултат от разговорите, които имахме с правителството, днес вече е обявено и от министър-председателя – хора, с доходи до 340 лв., за 2014 година, ще им бъде връщан данъкът по Закона за доходите на физическите лица”, съобщи още лидерът на БСП. По неговите думи това означава, че един човек, който получава минимална работна заплата – 240 лв., ще получава обратно от държавата приблизително 350 лв., на куп. Станишев допълни, че това ще засегне, в положителен смисъл, като още се правят изчисленията, над 200 000 български граждани, защото „борбата с бедността, която придоби неимоверни размери в България, е един от приоритетите на правителството и по този начин то отговаря на тази обективна нужда". Той обяви и подготвянето на програма за младежка заетост от средствата, които ЕС гарантира за страните и регионите с по-висока безработица, като поясни, че част от тези средства ще се реализират с ваучери. „Това ще бъде един механизъм, улесняващ повече млади хора да намерят заетост в този труден период за младежите в България”, каза още Станишев. Той коментира и друга промяна, която предстои да бъде приета, а именно подходът, според който за училищата и висшите учебни заведения не важи ограничението от 95% бюджетни разходи, да бъде приложен и към БАН.


„По този начин се дава и ясен знак за подкрепа на българската наука, която през последните 4 години беше смазана от правителството на ГЕРБ. Това са 5 важни промени, които ще намерят подкрепа в пленарна зала”, коментира още той.


Относно готвения от КНСБ протест Станишев изрази недоумение: " Както знаете, и преди гледането на бюджета на второ четене, имахме разговор с КНСБ. Преди бюджета беше разпространено едно искане на КНСБ за основни политики и промени – както законодателни, така и по отношение на доходи, пенсии. Тогава направихме една груба калкулация от исканията, формулирани в писмото - колко са реализирани и се реализират чрез бюджета и чрез законодателни промени. От 30 искания 19 бяха реализирани или в процес на реализиране или заложени в бюджета. С част от тези промени се отговаря и на някои искания, които бяха в ход на дискусия. Тогава бяхме заявили на ръководството на КНСБ, че по всички тези предложения ще проведем допълнителен анализ за възможностите и както виждате немалка част от тях се реализират”. По думите му утрешният протест на КНСБ в немалка степен се обезсмисля, от гледна точка на социалните ангажименти. „Надявам се да не се подведат да бъдат употребени политически, защото такъв риск обективно съществува”, каза още Сергей Станишев.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на