Свързани новини

19.11.2013 15:11

Моника Панайотова: Новите възможности по Еразъм+ изискват по-добро планиране на европейските средства в България

Видян 1983 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Регламентът за програмата „Еразъм+“ за 2014-2020г бе приет по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург на 19 ноември. „Текстът бележи редица постижения на Европейския парламент в полза на младите хора като осигуряването на повече средства през първите години на програмата, както и поставянето на всички програми в сферата на образованието, младежта и за първи път спорта под шапката на Еразъм+,“ заяви евродепутатът от Групата на ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова след гласуването.


Целта на обединението на тези програми под Еразъм+ е повишаване на ефективността и предотвратяване на дубликацията и фрагментацията между отделните схеми и механизми. Същевременно държавите членки ще могат да се възползват оптимално от подобрената рамка на Еразъм+ само при наличието на национално ниво на добра междуинституционална координация по управление на средствата, обясни Панайотова.


"Обвързаността на политиките за младежта с образователните политики е отразена в редица държави членки на ЕС, в повече от половината от които тези две политики са в компетентността на едно и също министерство – отново с цел добрата координация и постигане на ефективност на мерките за младите хора," отбеляза Моника Панайотова. Сред тези държави са: Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Ирландия, Гърция, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Швеция и др. В тази връзка Панайотова изрази опасения, че в България разпокъсаността на ресорите образование и младеж в две отделни министерства, както и младежките програми между различни институции/агенции може да застраши ефективното и ефикасно усвояване на средствата по Еразъм+.


"Има опасност за реализацията на Еразъм+ в България в резултат на разпределението на ресори на партийно-коалиционен принцип, а не с оглед на логиката на европейско ниво. Наблюдава се липса на координация при планирането на средствата за младежки дейности между министерствата, в чийто ресор са и бъдещите оперативни програми по линия на Европейския социален фонд", посочи Панайотова. Други преимущества и нововъведения в Еразъм+, на които евродепутатът обърна внимание са: запазването на идентичността и разпознаваемостта на програмите, събрани в Еразъм+, създаването на нова схема за младежки заеми за магистратура в чужбина, и увеличението на бюджета с над 40%.



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион