Свързани новини

11.11.2013 11:30

Затягат режима за български паспорт

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Необходимо е да се затегне режимът за даване на българско гражданство, за да се знае кой става български гражданин, категорична беше правосъдната министърка Зинаида Златанова по ТВ7.


Да бъдат публикувани списъците с хората, които са получили БГ-паспорти, например на сайта на правосъдното министерство, предложи още Златанова. Според нея в момента указите за българско гражданство минават някъде между капките и, общо-взето, за това знаят вицепрезидентът и правосъдният министър.


Тя обяви, че е изключително разтревожена от тройното нарастване на раздадените родни паспорти - от 6 на около 18 хил. Българският паспорт не е за продан, добави вицепремиерката.


Според правосъдната министърка се налага да се преосмисли политиката какви да бъдат критериите, за да стане един човек български гражданин.


Това не е битка за решаване на демографски проблеми, а въпрос на чест, отсече Зинаида Златанова по повод раздаването на български паспорти. Златанова обяви още, че тенденцията е да получим до 90 млн. от ЕС за бежанската криза, като първите няколко милиона от тях вече са пристигнали.


"Лошата новина е, че само с тях няма да се реши целият проблем, а само от материална гледна точка. Той е нов за нас този проблем и е много важно да подходим с разум", апелира вицепремиерката по повод чазечстилите нападения над чужденци.


Златанова предупреди още, че за първи път в доклада на ЕК може да има и критика към парламента заради липсата на избран съдебен инспектор към ВСС.


Златанова съобщи още, че до края на годината ще бъде внесен законопроектът за съдебната власт.


Вицепремиерката обвини бившата шефка на парламента Цецка Цачева в къса памет заради критиката й, че новият кабинет не бил внесъл закона и бавел съдебната реформа. Златанова напомни, че по времето на ГЕРБ такъв проект е бил внесен още на 2 февруари, но до 15 март именно Цачева не го е придвижила и дори не го е разпределила в съответната парламентарна комисия.


"И сега тя се оказа много загрижена към реформата. Допускам, че някои нейни колеги в момента много се вълнувакт какво ще става със съдебната реформа.", коментира правосъдната министърка. Златанова напомни още, че тогава шеф на правната комисия бе Искра Фидосова и добави по този повод: "Допускам, че Фидосова е била заета с тефтерчето на Златанов, а не да се занимава със съдебна реформа".


Според нея не можем да се справим със съдебната реформа, защото не сме последователни. "Веднъж в годината идва сезонът, в който ние говорим за съдебна реформа - от доклад на доклад", категорична бе министърката на парвосъдието.


Решението на НС за мораториума е нанесло тежък удар по реномето ни като страна-членка на ЕС и ни е показало като непредсказуем партньор в очите на европартньорите, коментира още министърката.


По повод случая с Гълъбин Боевски тя напомни, че България няма правна спогодба с държавите в Латинска Америка, с изключение на Куба, поради което министерството не е било уведомено за освобождаването му. Това не е първият такъв случай да се връща българин, за чието освобождаване да не знаем, именно заради липсата на такава спогодба. Гражданите, които ще заминават за такива държави, да се запознават първо със законодателството им, посъветва вицепремиерката.


По повод протеста на надзирателите тя призова диалогът им с нея да продължи, защото мизерията, при която работят, не е от днес, а тя е започнала още с идването си на поста да работи по техните проблеми.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!