Свързани новини

06.11.2013 13:23

Италия спира круизите във Венеция

Видян 1276 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще се намали броят на големите туристически кораби, които преминават през Венеция,реши италианското правителство. Целта на мерките е да бъде ограничен отрицателният ефект от този вид трафик през града, който е под закрилата на ЮНЕСКО, съобщи Би Би Си.


В последните години за това настояваха италиански природозащитници, според които преминаването на круизърите поврежда и без това крехката лагуна на града. Туристическите кораби, които преминават в близост до културните паметници, рушат историческото наследство.


От януари 2014 г. властите в Рим ще намалят с 20% преминаващите край Венеция круизъри. От ноември следващата година тази забрана ще обхване всички плавателни съдове, които надхвърлят 96 000 тона.


Правителството на Енрико Лета обяви също, че планира да отвори плавателен канал,по който в града да влизат големи кораби. Той ще представлява своеобразен "заден вход" към града. Планът беше оповестен след среща вчера на премиера Лета с кмета на Венеция и други местни политици.


Според представители на екоорганизациите това е първата стъпка към преследваната от тях цел. Те обаче щели да продължат кампанията си.


Опасенията за вредата от големите кораби, преминаващи твърде близо до брега, се засилиха след катастрофата на "Коста Конкордия". Круизърът се удари в подводна скала и се преобърна през януари 2012 г. Загинаха 32 души.


Един от доводите на противниците на корабите е, че те не се вписват в пейзажа и докарват в града твърде голям брой туристи, които той не може да побере.


Във Венеция обаче има и лобисти, които смятат, че икономиката на града печели най-добре именно от участниците в круизите.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.