Свързани новини

05.11.2013 16:11

Свалят данък лихва с по 2% годишно

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Редица социални облекчения станаха ясни след днешното заседание на народните избраници. Парламентът гласува и прие намаляване на данък лихва с по 2% всяка година. Промяната бе заложена в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и според нея данъкът върху лихвата от депозит в банка, който в момента е 10%, ще бъде намаляван с по 2% всяка година до отпадането му. Така за 2014 г. налогът ще бъде 8%, а през следващите съответно 6%, 4%, 2% и се отменя през 2017 г. и следващите години.


Останалите промени в закона са свързани с разширяване на обхвата на данъчното облекчение за млади семейства. Предоставя се възможност облекчението да бъдат ползвани от чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. Законът ще влезе в сила от началото на следващата година.


Други социални промени предвиждат семейства с две деца да получават по 85 лева на месец, стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов. „Известно е вече, че има увеличение на семейните помощи за деца, предвидени в Закона за семейните помощи за деца и в Закона за интеграция на хората с увреждания. Месечните помощи за деца ще бъдат в диференциран вид. За първо дете – 35 лв., за второ дете – 50 лв. и за всяко следващо по 35 лв. За близнаци съответно помощта ще бъде 150% от помощта за второ дете или по 75 лв. за всяко дете“, обясни Адемов. За децата с увреждания ще е двоен размер на помощта от 50 лв. или по 100 лв. за тях.


„Що се отнася за бюджета на Държавното обществено осигуряване за първи път са отделени средства за разходи за пенсии над 8 млрд. лв. Парите общо за ДОО са над 9 млрд. лв. Това означава, че 9.9% от разходите в Бюджет 2014 ще бъдат за пенсии, което е един приличен процент, друг е въпросът какъв е брутният ни вътрешен продукт“, допълни Адемов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за