Свързани новини

22.10.2013 15:10

Убиват овце и кози заради шарка

Видян 1580 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

248 овце и 15 кози ще бъдат принудително убити. Причината е откритото второ огнище на шарка по овцете в село Кочан, Благоевградско. Лабораторните резултатите са потвърдили заболяването в стадо овце, съседно на първото. Болестта е установено при проверка на БАБХ, поръчана от изпълнителния директор на агенцията. В заповедта той разпорежда мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването и извършване на клинични прегледи в продължение на 21 дни от първия установен случай на заразата.


Около огнището на болестта бе определена предпазна зона с радиус от 3 километра. В нея влизат населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово. Определена бе и наблюдавана зона с радиус 10 километра около огнището на болестта, в която влизат следните населени места от област Благоевград - Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица и населените места от област Смолян: Любча, Црънча и Бръщен.


В изброените зони се забранява придвижването на овце и кози. Заболяването обаче не е опасно за здравето на хората. Екипите към ОДБХ-Благоевград и частнопрактикуващите ветеринарни лекари ще продължат да извършват ежедневните клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония до окончателното ликвидиране на болестта. Собственикът на убитите животни ще бъде обезщетен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се