Свързани новини

18.10.2013 13:50

Корнелия Нинова: С бюджета за 2014 ще покажем, че може да има различна политика

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бюджетът е най-сериозният акт на едно правителство и един парламент, най-сериозният акт, през който се прави и политика. Бюджетът за 2014 година ще бъде първият бюджет на това правителство, през който ще покажем, че може да има и различна политика от тази, която се правеше досега. Това обяви пред журналисти зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на социалната комисия в НС Корнелия Нинова. Тя заяви, че от КБ са оптимисти за това, което се залага през бюджета за 2014, както и че през данъчните закони се изпълняват в най-голяма част ангажиментите на БСП, дадени преди изборите. „Едно от нашите основни обещания, което се залага в бюджета за следващата година, е увеличаване на приходната част с над 1 млрд. лв. Това е постижимо чрез борба с контрабандата и сивия сектор в икономиката и чрез оптимизиране работата на приходните агенции”, конкретизира Нинова и изрази удовлетворение, че за първи път е поставено ударение върху три политики: социална политика; образование, икономически растеж и развитие на регионите. „През тази политика и нейното финансиране за догодина основно залагаме на повишаване на работните места и доходите -  340 лв. минимална работна заплата, толкова майчинство, увеличение на средствата за деца с увреждания, възстановяване на Швейцарското правило, замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране”, обясни депутатът. Тя допълни, че през данъчните закони се изпълнява и друго основно обещание, а именно за поемане на акциза на горивата за земеделските производители. „Настоявахме за това през  4-те години, като опозиция, сега го изпълняваме, като ангажимент на управляващи. Доволни сме, че се приема мярка, с която се насърчава създаването на работни места в общини с висока безработица – 100 % преотстъпване на корпоративния данък на фирми, които инвестират в общини с 25% безработица и създават 30 работни места”, добави зам.-председателят на КБ.


Корнелия Нинова не скри, че съществуват различия с правителството: „Ние обаче, като представители на КБ държим на предизборните си ангажименти и те да бъдат отразени в бюджета. Едно такова различие беше намерението на правителството да отмени социалната придобивка за младите семейства при ипотечен кредит. Радваме се, че се вслушаха в разговора, който проведохме, в аргументите ни и тази социална придобивка остава”. По думите на народния представител другото различие са позициите за данък „лихви”.  „Макар да няма конкретен ангажимент за неговата отмяна в предизборната ни програма, ние сме го изговаряли – и като опозиция в парламента, и в предизборните си срещи. Затова държим този данък да бъде преосмислен”, категорична бе Нинова. Според нея в политиката сигурно има много важни неща, но едно от най-важните е каквото се каже – да се изпълнява. „Ние държим на нашата дума и между първо и второ четене на Закона за доходите на физическите лица ще внесем предложение през 2014 година данък „лихви” да бъде намален от 10 на 8%”, съобщи народният представител. Тя поясни, че в тригодишната прогнозна рамка занапред да бъде заложено също такова намаление, докато в края на мандата този данък се нулира. „Аргументът на правителството е, че от него се събират около 90 млн. и бюджетът не може да се лиши от тези приходи. Ние проявяваме разбиране, че това не може да стане веднага през 2014, но правим и своята първа крачка към изпълнение и на този предизборен ангажимент”, заключи Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови