Свързани новини

17.10.2013 15:10

Как БМВ купи Меркел, за да вреди на природата

Видян 1991 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Семейство Квант притежава почти 47% от акциите на BMW и са основен дарител на ХДС. Преди седмица бе обявено най-новото им партийно дарение от близо 700 000 евро.


Партията на Меркел е приела огромно дарение от семейство Квант, основния акционер в BMW, алармира Дойче веле. Дарението идва тъкмо в момент, когато в Европа спорят за новите норми за вредните газове. Има ли връзка между тези два сюжета? Както можеше да се прочете на сайта на германския Бундестаг, на 9 октомври Християндемократическият съюз (ХДС) е получил от семейство Квант дарение на стойност 690 000 евро - съответно по 230 000 евро от Йохана Квант и нейните деца Щефан Квант и Сузане Клатен. Щефан Квант притежава 17.4% от акциите на БМВ, Йохана Квант - 16.7%, а Сузане Клатен - 12.6 на сто. Както съобщи самият ХДС, семейство Квант е от дълги години сред най-важните поддръжници на партията. След изборите през 2009 година християндемократите получиха от същото семейство дарение в размер на 450 000 евро.


Този път паричният трансфер предизвика особен интерес,


тъй като дойде тъкмо в момент, когато в Европа се води дебат за по-строги норми за отработените газове на автомобилите. На срещата на 28-те министри на околната среда, която се състоя в понеделник в Люксембург, Германия осуети взимането на решение по този въпрос. Един постигнат вече компромис сега ще трябва да бъде преработен, след което ще трябва да получи одобрението на страните членки и Европарламента.


Дотогава остава неясно кога и как ще бъде постигната набелязаната цел, около която се бяха споразумели през юни т.г. европейските държави, Европарламентът и Еврокомисията. В нея се предвиждаше новите модели автомобили, които ще излязат на пазара от 2020 година нататък, да отговарят на новата средна норма за вредните газове от 95 грама въглероден двуокис на километър. Освен това бяха обещани облекчения за производителите на електроавтомобили. В края на септември обаче Германия внезапно излезе с предложението новата норма да влезе в сила едва през 2024 година. Луксозните модели на BMW отделят доста над предложеното ограничение от 95 грама въглероден двуокис на километър.


За разлика от концерните, които произвеждат малки или среден клас автомобили, германските производители на луксозни автомобили, в това число и BMW,


изпитват сериозни затруднения да спазват новите норми


Точно това кара германското правителство да се опасява, че по-строгите норми биха натоварили прекомерно местните производители. Канцлерката Ангела Меркел, която е и лидер на ХДС, обоснова германската блокада със съображения от индустриално-политически характер. В някои медии се говореше, че непосредствено преди срещата на европейските министри на екологията Меркел е положила усилия да изкове съюз срещу по-строгите норми за вредните газове. В тази връзка организацията "ЛобиКонтрол" обърна внимание на факта, че голямото парично дарение на основните акционери в BMW е дошло почти едновременно с отложеното решение по новите европейски норми за вредните газове на автомобилите.


Доста по-крайна беше оценката на левицата. Заместник-председателят на парламентарната фракция Клаус Ернст заяви в интервю за печата, че това е "най-фрапантният случай на купена политика от дълго време насам".


Еврокомисарите се возят само в луксозни германски коли


Еврокомисарите имат добър вкус. Предпочитат елитните германски марки за служебни автомобили, независимо че не са най-икономичните. Имат си и собствена норма за допустимите нива на изхвърляния въглероден двуокис. Кой автомобил ми подхожда най-добре? Този въпрос си задават и еврокомисарите в Брюксел. На ВИП паркинга на Европейската комисия човек веднага може да установи какви са предпочитанията им. Еврокомисията кара германски автомобили. Паркингът всъщност изглежда като паркинг пред някой германски концерн.


ЕК поддържа автопарк от 29 луксозни лимузини за шефовете. По една за всичките 26 еврокомисари, една за председателя Барозу и две резервни в случай на авария на някой автомобил. Всичките 29 лимузини са Made in Germany. Германските автомобилни концерни владеят на 100 процента автопарка на брюкселските бюрократи.


Еврочиновниците не се задоволяват с народни коли


от сорта на Фолксваген. "Мерцедес" доминира със своята S-класа, следван от "Осмицата" на Ауди и "Седмицата" на BMW. В автопарка на Еврокомисията има един-единствен по-екологичен автомобил - хибридният "Мерцедес" Е-класа. ЕК пази в тайна кой е поръчал този автомобил от съображения за сигурност, както казват от комисията. Все пак на бял свят излезе и една тайна. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката за сигурност Катрин Аштън се вози в брониран автомобил. По-възрастните служител в Брюксел разказват, че германската инвазия сред ВИП автомобилите е започнала преди няколко години. По-рано еврокомисарите са ползвали автомобили, произведени в собствените им страни. Италианците са предпочитали "Ланча", французите - "Ситроен", "Пежо" и "Рено", а британците - "Ягуар".


Носят се легенди за първия президент на Европейската общност за въглища и стомана Жан Моне, който не се разделял със своя "Ситроен" DS. А първият еврокомисар от Великобритания сър Кристофър Соумс се е возил в "Ролс-Ройс". Неговият наследник Леон Бритън, който става еврокомисар през 1989 година, избира Ягуар. Това са времената, когато британците все още произвеждат качествени автомобили и печелят световни първенства по футбол.


Брюкселските комисари могат да плащат месечно до 2000 евро лизингови вноски. А последната дума при избора на нов автомобил има председателят на комисията. В кулоарите се разказва случка с бившия британски комисар Питър Манделсън, който предпочитал "Мазерати", но бил "смъмрен" от председателя на комисията и се задоволил с "Ягуар". Никой в комисията не се опасява, че германските автомобили могат да бъдат изтикани от други производители.


Кратка анкета сред брюкселските политици потвърждава това. Всички твърдят, че никой не произвежда толкова красиви и солидни автомобили както германците. Еврочиновниците нямат проблеми и с климатичните изисквания. В цяла Европа допустимата граница за изхвърляне на въглероден двуокис при новите автомобили е 120 грама на километър пробег. Европейската комисия обаче е въвела собствена горна граница за автомобилния си парк.Тя е значително по-висока от допустимата, но в замяна на това пасва отлично на луксозните лимузини, които се карат в Брюксел, допълва Дойче веле.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни