Свързани новини

15.10.2013 13:44

Еврозоната победи кризата

Видян 1267 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовите министри от еврозоната потвърдиха, че Ирландия и Испания скоро няма да се нуждаят от допълнителна финансова помощ, а сметките на Гърция ще бъдат платени, съобщи агенция „Блумбърг“.По този начин те обявиха крехка победа над продължаващата вече четири години криза в еврозоната, която дори заплаши да разруши валутния съюз.


Министрите заявиха, че връщането на Ирландия на финансовите пазари ще се реши през следващия месец, а Испания е решена да се справи без допълнителна подкрепа.


„Програмите за двете страни са тръгнали към успешен край“, заяви пред журналисти комисарят по Икономически и парични въпроси Оли Рен след срещата на 17-те финансови министри в Люксембург. И допълни: „Условната финансова подкрепа помогна за икономическия обрат в двете държави“.


Финансовите министри желаят да представят Ирландия, която получи помощ в размер на 67,5 млрд. евро през 2010 г., като успех, който оправдава вдъхновената от Германия политика за подкрепа единствено при значителни ограничения на публичните разходи.


В последно време Германия намали исканията си за строги финансови ограничения - нещо, което може да продължи и занапред, ако Ангела Меркел състави широка коалиция с основния си политически конкурент Социалдемократическата партия.


Именно разговорите за съставяне на ново правителство не позволиха на германския финансов министър Волфганг Шойбле да присъства на срещата в Люксембург.


Средната доходност от 10-годишните облигации на Ирландия в момента е 3,67% в сравнение с 4,26% в Италия. Доходността по германските облигации е с 1,8% по-ниска от тази на ирландските, което е сериозно понижение спрямо 11,4% през юли 2011 г.


Ирландският министър по европейските въпроси Паскал Донохое заяви, че страната ще „оцени всички възможности във връзка с излизането от спасителната програма“.„Нашето желание е да излезем от нея стабилно и изцяло“, допълни той.


Испания от своя страна очаква да приключи участието си в спасителната програма в края на годината, след като изтегли 41,3 млрд. евро от кредитна линия на стойност 100 млрд., гарантирана от европейския спасителен фонд. Министър-председателят на странатаМариано Рахой разчита на износа и туризма за съживяването на четвъртата най-голяма икономика в еврозоната.


Напредъкът в Ирландия и Испания може да облекчи мерките спрямо Гърция. Според ЕЦБ страната ще се нуждае от финансова подкрепа на стойност между 5 и 6 млрд. европрез втората половина на 2014 г. През юли МВФ прогнозира, че тази сума ще е в размер на 4,4 млрд. евро.


Според финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас допълнителните нужди през следващата година ще са между 4,5 и 5 млрд. евро. Той заяви, че в бюджета на страната няма значителни дупки, както твърдят от ЕЦБ.


Европейските кредитори целят да вземат решение за запълването на фискалната дупка най-късно до декември, въпреки че финалното решение едва ли ще бъде взето преди януари, заяви финансовият министър на Холандия Йерун Диселблум, който е председател на еврогрупата. От своя страна МВФ изисква 12-месечна финансова гаранция, за да продължи да отпуска заеми на Гърция.


Гръцкият министър-председател Антонис Самарас пък се надява кредиторите да опростят още от дълговете на страната като награда за прогреса през последната година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион