Свързани новини

03.10.2013 15:45

Обявиха стоте водещи фирми у нас

Видян 1551 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

15-та класацията на БТПП ТОП 100 Фирми водещи в икономиката на България през 2012 г. бе официално обявена на 3 октомври на пресконференция в Палатата от председателя на БТПП Цветан Симеонов и експертите от отдел „Анализи“ на Палатата.


Класацията представя фирмите с най-добри постижения за 2012 г. Класирането е в 5 категории, като са обхванати 5 860 фирми, създаващи 76.54% от БВП на страната.


100-те фирми, класирани в категорията “Изменение на нетните приходи от продажби” достигат почти двоен ръст (170%) в приходите през 2012 г. спрямо 2011 г. Същевременно растежът на българската икономика е едва 0.8%.


През 2012 г. 100-те фирми, класирани по “Намаление на задълженията” са успели да понижат задлъжнялостта си наполовина – средно с 55% спрямо 2011 г. 


В секторно отношение преобладаващите фирми в ТОП 100 по различните показатели са от сферата на търговията (32%) и индустрията (27%).


Класацията на БТПП показва, че от промишлеността най-добре представеният сектор по всички критерии, е производството на машини и оборудване. Добрите резултати на този бранш се дължат на неговата експортна насоченост. Според БТПП и през 2014 г. износът ще продължи да има основен принос за ръста на българската икономиката.


Въпреки спада в строителството, всяка 10-та фирма, влезнала в класацията, е от този сектор. За доброто му представяне допринасят изпълняваните публични проекти от строителните фирми. 


В териториално отношение, основната част от класираните фирми са в София град и София и област – 40.9 % . Тези две области произвеждат 42.7% от БВП на страната. След София най-много класирани фирми има от Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе. 


БТПП счита, че в Бюджет ’2014 е необходимо да се предвидят средства (напр. чрез оптимизация на административните структури) за дейности за подобряване бизнес средата и подкрепа на икономическия растеж. 


Непосредствено преди представянето, председателят на БТПП Цветан Симеонов връчи сертификати за проведен стаж на ученици от Национална финансово-стопанска гимназия и Национална търговско-банкова гимназия, които помагаха при събирането на фирмените данни за изготвянето на класацията. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

Министърът на вътрешните работи Калин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

към хороскоп хороскоп