Свързани новини

02.10.2013 15:10

София с първи туристически бранд

Видян 1711 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дюселдорф е световноизвестен със своята „шопинг миля”, Ню Йорк – с „музейна миля”, а след броени дни София ще лансира своята Историческа миля. Това ще бъде първият туристически бранд на милионния град. Проектът на Екопрограма беше отличен като най-добър от тазгодишнините в рамките на програма Европа на Столичната община. Брандът е част от борбата на София и Югозападния район за Европейска столица на културата 2019.


Всъщност, София отдавна е културна столица на Европа. Доказателството е нейната история. По гениално стечение на обстоятелствата тя може да се види в рамките на разстояние около 2 километра по права линия в самия център на милионния град – и понежестените му са римски, авторите на проекта решават да му дадат името Историческа миля.


Проектът е мултимедиен. Наред с географска карта с обектите, той поднася информацията и на сайт, а GPS може да води гостите от един исторически паметник до друг с навигация като смартфоните ще изписват и ще изговарят на български и на английски език кратка информация за конкретните обекти. 


София ще може да покаже своето развитие през хилядолетията в рамките на една миля – от античната древност с музеите на открито – Западната стена, построена от императорите Марк Аврелий и Комод (нашумели и с филма Гладиатор) и археологията на открито при ЦУМ, през храмовете на различните религии – един нов Йерусалим, през всички галерии и монументи по пътя до завършващия уникален исторически музей на открито – алеите на великите личности на България в Борисовата градина.


Единици са и градовете на Стария континент, които могат да се похвалят с подобен потенциал. В Историческата миля са побрани най-старата действаща черква в Европа – ротондата Свети Георги, третата най-голяма синагога, една от най-богатите колекции на Тракийско злато в Археологическия музей, феноменалните крипти на Св. София и храм-паметника Александър Невски и още много забележителности. Те още веднъж подчертават богатството на града – третата най-стара европейска столица след Атина и Рим. София обаче е  най-малко познатата столица на ЕС. Историческата миля е шанс и за възраждане на интереса на българите не само от милионния град, но и от цялата страна към тяхната обща културна идентичност. Това е още една от целите на културните столици. Да привличат не само „чуждите” да ни опознават, но и да откриваме и да преоткриваме самите себе си. Особено в момента това послание 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и