Свързани новини

01.10.2013 17:10

Чиновник бави 80 вида лекарства

Видян 1683 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

80 вида лекарства не могат да стигнат до хората заради нарочен за уволнение чиновник. Шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Евелин Благоев се е скатал от три месеца и ту е в отпуск, ту в болнични, твърдят от бранша. Заради страха да не изпусне добре платената си държавна работа, Благоев обрича на страдания хиляди българи. За да бъде още по-оценен като кадър, шефът е решил, че няма нужда от помощници. Той не е назначил и заместник, който да разписва новите разрешителни вместо него. Така животоспасяващи медикаменти, между които и продукти, заплащани от Здравната каса, не могат да стигнат до аптеките. Бави се и поевтиняването на илачите за десетки заболявания, алармира читател на 19`. 

Над 1000 пък са лекарствата, за които се чака промяна в разрешението за употреба. Тя може да засяга и информация за безопасността или ефикасността им. В агенцията отлежават и около 100 заявления за откриване на нови аптеки. Всички тези така важни промени, които засягат и без друго угрижения и болен българин, не могат да се състоят, заради шмекериите на поредния държавен чиновник. 

Напомняме, че през пролетта гилдията на фармацевтите възнегодува срещу разчистването на конкуренти на аптекарския бос Марешки, което се извършваше от Агенцията по лекарствата.

Тя има голяма заслуга и за налагането на порочната система на т.нар. Здравен Октопод. Напомняме цялата схема. Допусна се на пазара най-големият производител да бъде и най-голям търговец на лекарства, а до неотдавна и да бъде акционер в частни болници, както и участник в борда на Здравната каса. Така на практика и хлябът, и ножът се оказаха в едни ръце. Тъй като пазарът на лекарства е най-големият в България и на него се въртят милиарди в брой всяка година, това пълнеше олигархичната му каса. В същото време пациентите трябваше да плащат все по-скъпо и по-скъпо. Как се вдигаха цените? Болниците презареждаха с медикаменти на цени, които са по-високи от пазарните и така създаваха изкуствено търсене, което оказваше инфлационен натиск върху продуктите в аптеките. От друга страна се източваше и бюджета посредством фалшиво влизане в дългове от презареждането на болниците с лекарства. Те бяха рефинансирани от Касата и министерството и така до безкрай. Цялата схема ставаше чрез система от тайни договорки между шефовете на големите лечебни заведения и Здравния Октопод, разкрита от нас чрез показателния пример – една от болниците с най-висок бюджет у нас – хематологията в София. Правителството на ГЕРБ започна да се бори с мафията в здравния сектор като наложи специални открити търгове в болниците.

След като преди повече от година бе приет закон, който разрешава държавните лечебници сами да провеждат наддавания за доставка на необходимите им лекарства, много от шефовете им се направиха на ударени и в годината на безвластие от февруарските протести насам си правеха каквото си поискат, както разкри снощи по БНТ 1 Валя Ахчиева. 

„Сегашният механизъм на договаряне, при който всяка болница организира сама търговете за медикаментите, води до изкривяване на пазара и до различни цени в отделните болници за едно и също лекарство, смята новата шефка за Здравната каза д-р Румяна Тодорова -Дали обаче това е причината болниците да не могат да изпълнят регламент, разрешен им от закона преди повече от година, така и не стана ясно”. 










Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

МВР предлага издаването на лична карта да поскъпне

Министърът на вътрешните работи Калин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

към хороскоп хороскоп