Свързани новини

01.10.2013 15:00

Номинират Путин за Нобелова награда за мир

Видян 1582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международната академия за духовно единство и сътрудничество издигна руския президент Владимир Путин за кандидат за Нобелова награда за мир.


Президентът на академията Георгий Трепизников съобщи пред журналисти, че "писмото е изпратено в Нобеловия комитет на 16 септември и е получено на 20 септември".


"Ние много добре знаем каква миротворческа роля изигра в тежките райони, особено в Беслан, Южна Осетия, нашият президент", казва Трапезников, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Говорителят на Путин – Дмитрий Песков, съобщава по повод инициативата, че тя не е обсъждана с администрацията на президента.


По-рано той отбеляза, че в своята дейност Путин никога не се е ръководил от стремежа за получаване на каквито и да било награди. "Путин не е привърженик на получаването на награди, премии и т.н.", заяви Песков. По думите му "главен критерий за президента е удовлетворението му от резултатите от неговата работа".


През септември т.г. кандидатурата на Путин за получаване на Нобелова награда за мир е предложена от директора на Всерусийския образователен фонд Сергей Комков.


"Владимир Путин на практика е показал своята позиция към делата на мира. Като ръководител на една от водещите страни на света той влага максимум усилия за съхранението на мира и спокойствието не само на територията на собствената си държава, но и активно подпомага мирното регулиране на всички възникващи на планетата конфликти", се казва в писмото, изпратено в Нобеловия комитет от Комков.


В самия Нобелов комитет отказват да потвърдят сведенията за предложението на Путин за престижната награда. "Не мога да коментирам тази информация", заяви говорителка на комитета, като добави, че "имената на кандидатите се пазят в тайна".


Междувременно приемът на заявки за тази година вече е приключил и сега норвежкият комитет се занимава със съставянето на кратък списък на претендентите. Руският президент може да бъде представен следващата година.


Припомняме, че Нобеловата награда за мир е една от петте награди, учредени от шведския изобретател Алфред Нобел (1833–1896).


По волята на Нобел наградата се присъжда от Норвежкия Нобелов комитет, чиито членове се избират от парламента на Норвегия. Лауреати може да станат както определени лица, така и организации.


Според завещанието на Нобел наградата е предназначена за този, който има "най-съществен принос в сплотяването на нациите, унищожаването на робството или намаляването на числеността на съществуващите армии и съдействието за провеждане на мирни конгреси".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!