27.09.2013 14:29

Морбили плъзна сред бежанците

Видян 1165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Морбили плъзна сред бежанците в турските лагери, където вече има болни деца. Това е сериозно предизвикателство, което чука на вратата ни, алармира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на срещата „Инициатива за здраве и имунизация", предаде Блиц.


Според експертите трябва спешно да се организира имунизация срещу морбили на всички хлапета, които влизат в страната ни. За целта е организирана и кампания на Българския червен кръст за събиране на средства, които да отидат за купуването на ваксини.


Лекарите твърдят, че броят на децата от бежански семейства от Сирия, които са пристигнали у нас е около 500, което няма да затрудни ваксинирането им.


По време на срещата стана ясно, че за по-малко от година са имунизирани около 180 000 деца от ромски семейства, които са най-уязвими от заразяване. "Целта на проекта за ваксинопрофилакттика е елиминацията на морбили в Европа през 2015 г. В момента в България 150 души работят като здравни медиатори, обучени по проекта за период от 3 години. Тяхната роля е да разясняват ползата от имунизациите и подпомагат родителите, подчерта доктор Кунчев.


По думите на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов основната цел е намаляване на детската смъртност и подобряване качеството на живот в ромските общности. "Всяка година се правят извънредни имунизационни кампании с изнесени мобилни кабинети, през които общопрактикуващите лекари имат директен достъп до този контингент", обясни Адемов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби