Свързани новини

26.09.2013 14:49

Кирил Добрев: Ще искам оставката на Филип Златанов

Видян 1276 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е отстранен, но още е неин член. Днес аз ще го помоля да си подаде оставка, защото при него има конфликт на интереси и е доказана реално политическата му свързаност с висшестоящи  фигури от ГЕРБ. Това заяви в ефира на БТВ Кирил Добрев, народен представител от ПГ на КБ и председател на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.  


Той обясни механизма, по който е работила споменатата комисия. „Постъпва сигнал, председателят заедно с главния секретар разпределят този сигнал в правна дирекция, събират доказателства и вкарват тези доказателства в преписка, която се разглежда от членовете на комисията. Съсредоточена е прекалено много власт в председателя. Само на него е подчинена цялата специализирана администрация”, категоричен бе Добрев.


Той отбеляза, че сигналът за президента Росен Плевнелиев е „еманацията на проблемите в комисията”. „Там се казва, че е недопустимо да се дава гласност и сигналът за държавния глава е изтрит от официалния регистър на комисията. Той не съществува. Преписката за Плевнелиев е намерена не в деловодството, а е била заключена в чекмеджето на Златанов”, продължи той. „Тя е държана под пряко наблюдение, така че никой да няма достъп до нея. Интересен е и начинът, по който тя е закрита” и цитира откъс от тефтерчето: „ Незабелязано -  в рубриката „прекратени без мотиви”.


„Чрез Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, ГЕРБ са си решавали вътрешно партийните проблеми", коментира Добрев и даде пример с бившия образователен министър Сергей Игнатов. „При него резолюцията е следната: „Уволнението му стига”. Някой преценява, че като не е министър и не говори срещу ГЕРБ, няма нужда да му гледаме сигнала. Цената, която е платил, е достатъчна”, допълни народният представител.


„В друг случай, с Тодор Коларов – бивш шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество,  уволнението  не стига, защото той продължава да плюе правата линия на ГЕРБ, следователно трябва да се „удари”, каза Кирил Добрев. По неговите думи Коларов е обвинен за това, че си е купил СИМ карта и лаптоп на остатъчна стойност. „Това показва метода, по който е работило това управление. Тук имаме случай „поръчан и отстрелян”, заяви той.


Според депутата, двете групи - Златанов и ГЕРБ, са имали особен интерес към местната власт и съдебната система. Той цитира случая с кмета на Медковец, при когото е забавено разследването -  след като е склонил да работи с ГЕРБ, не му е повдигнато обвинение. Народният представител посочи и случаи с кметовете на Симитли, Чипровци и други, които не са се подчинили и са били „ударени”.


Добрев  каза още, че инициалите И.Ф. присъстват на повече от 10 места в тефтера. Според него, Борисов се е разделил с нея, като е разбрал какви ги е вършила. „Аз се надявам прокуратурата да си свърши работата, да засече тези информации от тефтера с телефонните разговори, които са водени  и  за това колко пъти Златанов се е виждал с Искра Фидосова”, каза Добрев. Той отбеляза и това, че след  отстраняването на Искра Фидосова, като народен представител, сигналите за конфликт на интереси от Монтана спадат драстично. „И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б. са организирана престъпна група. Ако беше Цветанов, досега да ги беше обявил”, каза Добрев.


ГЕРБ не могат да намерят ролята си на опозиция


По повод вота на недоверие, Кирил Добрев отбеляза, че парламентът не е заложник на „Атака”, защото задължение на един народен представител е да се регистрира и да работи. „ГЕРБ не могат да намерят ролята си на опозиция. Те са партия, която е създадена във властта и която може да съществува само като управляваща. Да нареждат, да определят дневния ред, да дават правила. Те не знаят какво да правят като опозиция. Вчерашният ден доказа това много ясно. Те внесоха вота, те внесоха мотивите, те искаха този дебат. Тях ги разколебава финала, че този вот няма да мине”, каза депутатът от Коалиция за България.


„Трите политически сили ни свързва единствено и само желанието,  ГЕРБ никога повече да не се връща  на власт. Защото тези щуротии, тези неща, които са правени в тефтера на Златанов, никой от политиците не иска повече да се случват”,  категоричен бе Добрев.


Филип Златанов е подал оставка като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, предаде БГНЕС. Това каза Кирил Добрев, председател на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог