25.09.2013 11:24

Турците с визи за страни от ЕС

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съдът на ЕС реши, че турските граждани нямат право да влизат без визи на територията на държава от Европейския съюз.
Решението е по дело за разрешението за пребиваване в Германия на турска гражданка, съобщи в. "Хюриет", цитиран от БТА и "Стандарт".

Присъдата затваря вратата за безвизови пътувания на турците в страни от ЕС, посочва изданието.

Съдебният процес започна миналата година по случай от 2007 г., свързан с отказа на Германия да издаде виза на Лейля Еджем Демиркан (тогава 14-годишна). Тя искала да замине за Германия, за да живее с майка си Ейлем Хубер и пастрока си Йорг Хубер.

Семейството даде под съд германското правителство заради дъщеря си, а германските съдии решиха да отнесат случая до Съда на ЕС.

Адвокатът на Демиркан настоява, че първата клауза от член 41 на допълнителния протокол от 1970 г. към Анкарското споразумение за асоцииране от 1963 г. не позволява вече придобитите права да бъдат намалявани, като изтъкна, че до 1981 г. турците са пътували в Европа, без да са им били нужни визи.

Общите визови изисквания бяха въведени през 1980 г., след като броят на безработните в Германия рязко се увеличи и други страни в ЕС последваха примера ѝ.

Берлин и Анкара спорят по въпроса от години. Докато германците могат да прекарат в Турция до три месеца без виза, турците трябва да получат виза, за да посетят Германия. Те също така са задължени да платят гаранционен депозит от няколко хиляди евро.

Турските туристи се оплакват, че трябва да чакат няколко седмици или дори месеци, а молбите им понякога са произволно отхвърляни.

Турция започна преговорите с ЕС през 2005 г., но досега е отбелязала незначителен напредък заради спора с Кипър и противопоставянето на някои членки на ЕС на допускането на многочислената мюсюлманска страна в съюза.

През юни тази година страните от Европейския съюз стигнаха до принципно съгласие за отваряне на нова глава в преговорите за членство на Турция. Заради репресиите срещу протестиращите обаче това ще стане чак през есента.
ЕС одобри подновяването на преговори въпреки съпротивата на Германия.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни