Свързани новини

23.09.2013 12:39

Таско Ерменков: Няма да има покачване на цените на ток

Видян 1338 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Покачване на цените на тока в ценовия период, определен от ДКЕВР, до юли догодина, няма да има. Всякакви приказки за шоково поскъпване нямат никакво основание. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетиката Таско Ерменков. Той подчерта, че във фокуса на вниманието на управляващите е потребителят и антимонополното законодателство. Депутатът поясни, че в това число влиза внесеният в петък в НС Проект за изменение и допълнение на  Закона за енергетиката. „В него усилията ще бъдат насочени към това, цените на тока да се задържат и да няма повишаване. Нашата задача е да изчистим системата и да премахнем неприсъщите и разходи. Идеята е хората да усетят, че някой се грижи за тях”, каза още Ерменков.  По думите му, в измененията, залегнали във внесения в петък проектозакон, е предвидено, в случай на резки промени, ДКЕВР да може да променя цената на електроенергията.


Той заяви категоричното намерение на управляващите да се прочисти енергетиката от вредните практики и да се получат онези резултати, които ще помогнат и на хората, и на индустрията, и на самата енергетика да бъде прозрачна. „Искаме, когато говорим за цени, те да са прозрачни и всички да знаят как и защо се формират  те, какви са разходите и да няма никъде по веригата нещо, което да е изтекло в нечии джобове”, заяви народният представител. Като друго предложение Ерменков посочи в дните, предхождащи празници и почивни дни, да не се спира електроенергията. Той посочи, че тя ще бъде спирана при повторяемост на неплащането на сметките  повече от 2 месеца и стойност на  сметката над половината от минималната работната заплата, т.е. 155 лв. До думите му обаче предстои да се доуточни дали размерът ще бъде точно 50% или по-малко. 


Когато в една система има дисбаланс, трябва да се осъществят промени, така че цялата  тежест да се разпредели по цялата верига - производство, разпределение, потребител. Няма как да продължава практиката цялата сметка да бъде на гърба на потребителя”, заяви Ерменков. Той представи три мерки за постигането на този баланс. Като първа такава депутатът посочи постигнатото вече ограничение на гарантираните печалби на ЕРП-тата. Като втори аспект Ерменков коментира предстоящите  разговори с производителите на скъпа енергия. По думите му, обмисля се и решение ТЕЦ - овете Марица да работят на пазара за износ. „Трябва да има системно решение на проблема със зелената енергия. Смятаме да въведем  зелени сертификати и да се сложи край на практиката с високи преференциални цени, които да плащаме всички”, заяви народният представител. Той обясни, че става въпрос за въвеждането на пазарен принцип за стимулирането й, като от една страна да се определя цена, която ще бъде средно претегляне на конвенционалната енергия и от друга страна техните преференции да бъдат осъществявани чрез зелени сертификати. „Продажбата на въглероден двуокис на борсата ще бъде приносът и преференцията, която те ще имат за това, че произвеждат зелена енергия. Може да има и решение част от емисиите въглероден двуокис да бъдат закупувани от топлоелектрически централи, за да има една концентрация на кафява и зелена енергия, а не натрупване на цената, както е в момента”, заключи Таско Ерменков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец