Свързани новини

17.09.2013 15:59

Русия: Химическата атака в Сирия е дело на бунтовниците

Видян 1271 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия все още подозира, че химическата атака от 21 август край Дамаск е била провокация на сирийските бунтовници, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.


След среща с френския си колега Лоран Фабиюс в Москва първият дипломат на Русия подчерта, че оръжейните инспектори на ООН не дават отговор на всички въпроси за атаката.


Вчера бе огласен докладът на оръжейните инспектори, в който се констатира, че на 21 август е бил използван нервнопаралитичният газ зарин. Задачата на екипа инспектори беше да установят дали в Сирия е използвано химическо оръжие, но не и кой го е употребил.


Становището на Русия се различава от това на Франция и други западни държави, които обвиняват сирийските правителствени сили за химическото нападение, посочва Ройтерс.


На съвместната пресконференция Фабиюс заяви, че докладът дава убедителни доказателства за вината на сирийския режим. "Когато погледнете използваното количество зарин, векторите, техниката на такава атака, както и други аспекти, сякаш не остава съмнение, че режимът стои зад нея", каза той.


ИТАР-ТАСС също цитира Фабиюс, според когото данните на френското разузнаване свидетелстват, че докладът на ООН доказва отговорността на режима на Башар Асад.


Френският министър отбеляза, че именно въпросът за вината на режима е бил в центъра на разговора му с Лавров. Същевременно Фабиюс подчерта, че ако е възможно да се намери политическо решение за прекратяване на кризата в Сирия, то трябва да бъде направено.


Лоран Фабиюс каза още, че процесът по унищожаването на сирийския химически арсенал ще бъде труден. Той настоя за бързи действия, за да не се разпространи това оръжие из региона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще