Свързани новини

17.09.2013 13:49

Прекарването на бежанец от Истанбул до България струва от 400 до 2000 евро

Видян 1193 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 400 до 2000 евро. Толкова искат турските каналджии за прекарване на един човек от Истанбул до границата ни. И докато за едни войната в Сирия е бизнес, за други нелегалното влизане в България е въпрос на живот и смърт, разказва бТВ. Бежанците в Елхово споделят през какво са минали, за да потърсят по-добър живот през турско-българската граница.

„Не можете да си представите колко много ми липсва жена ми”, споделя един от бежанците. Друг добавя „ племенникът ми умря”, „племенницата ми беше наръгана с нож”, „аз също бях наръган, а това е от снайпер, са част от историите, които могат да разкажат избягалите от ужасите на войната.


Между 50 и 70 души всяко денонощие пресичат българо-турската граница в търсене на сигурност и подслон. Хората са в пъти повече в сравнение с минали периоди. Голяма част от бежанците са жени и деца. Те трябва да вървят най-малко 10 часа през хълмове, обрасли с гъста гора, преди да прекрачат 30-сантиметровата линия, след която започват България и мечтите за по-добър живот.
„Тези, които са бежанци от Сирия и другите арабски държави, където са гражданските войни в момента, търсят главно убежище, това са семейства с малки деца”, обясни Станко Станков, главен координатор в регионален координационен център на дирекция "Гранична полиция" в Елхово.

В регионалния координационен център в Елхово се събира цялата информация от видеонаблюдението на българо-турската граница. „Ето нашият наряд подава команда на групата и съответно ги задържат. Както забелязвате групите са от трима, четири, пет и доста повече лица”, коментира Станков.

С падането на нощта, в действие влизат термо- камери, които „виждат" в тъмното благодарение на топлината, излъчвана от човешкото тяло. Заедно с една от мобилните групи край границата застава и екипът ни. Още в началото на дежурството операторите засичат движение и насочват колегите си към група от петима възрастни и две деца - на 3 и 6 години - всички идващи от Сирия.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион