Свързани новини

13.09.2013 14:29

Стоянович иска двойно увеличение на бюджета за култура

Видян 2661 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заложили сме голямо увеличение, почти двойно, на бюджета за култура за 2014 г. Това каза министърът на културата Петър Стоянович, предаде Агенция "Фокус".


"Заложили сме почти двойно повече от тазгодишните 123 млн. лв. Аз винаги казвам двойно, за да звучи хубаво, почти двойно е. Ако успеем да направим максималното, ще е чудесно. Очаквам неправителствените организации да ни подкрепят”, посочи министърът.


"Аз наследих тазгодишния бюджет от немай къде. За археология беше в размер на 500 хил. лв., което е обидно за всичко онова, голямото, което лежи в българските земи. Ще направя всичко възможно този бюджет да се увеличи. Не знам... при финансовата стагнация в страната - с колко. Във всички случаи съм силно амбициран. Не искам да вадя само археологията, там са и киното, читалища, книги”, каза още министър Стоянович.


"Необходими са общи генерални тези за образованието в Европа", каза още министърът на културата по време на откриването на Международната конференция "Софийски разговори за Европа" в НДК.


Според него това е важно за бъдещето на младите поколения, които се занимават с изкуство и култура, и ще им помогне да намерят своето място в общоевропейската културна среда. Затова голямо значение имат също движението и личните контакти на младите артисти от различните държави.


Според министър Стоянович е нужно още да се възпитава съзнание за континентално единство, макар че е трудно да се преодолеят регионализмът и наслояванията на разделението и конфликтите от миналото.


Конференцията е част от серия дебати за бъдещето на Европа, които се организират в няколко европейски столици от инициативата "Душа за Европа" - паневропейска неправителствена мрежа, която работи за насърчаване на европейското гражданство и европейската идентичност с помощта на културата.


"Образованието е гаранция за бъдещето, а културата - мост между минало и настояще, затова диалогът между тях е много необходим", посочи на откриването на форума столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза, че в последните години Столичната община е направила големи инвестиции в двете области.


"Много е важно също, че общината се отвори към гражданските, неправителствените и творческите организации, работи заедно с тях за създаване и налагане на нови политики в културата и е водеща в тази сфера", каза Фандъкова.


"Хубаво е, че се водят дебати като днешните, че има специалност европеистика в много университети, но трябва да инвестираме преди всичко в гражданското образование за Европейския съюз в средното училище", каза евродепутатът Андрей Ковачев.


Според него е необходимо час по-скоро да бъде приет подготвеният при предишното управление Закон за училищното образование, в който е предвидено гражданско образование по ЕС.


В Международната конференция "Софийски разговори за Европа" участват евродепутати от различни политически групи, творци, културни дейци, анализатори, представители на неправителствени организации.


Целта на дебатите е да се създаде българска платформа за дългосрочен равнопоставен и отворен диалог между политиците, гражданите, артистите и интелектуалците по теми от национално и европейско значение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп