30.08.2013 14:33

Елена Йончева: Ако удари Сирия, Западът ще застане на страната на Ал Кайда

Видян 2188 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Темата за Сирия е номер едно не само в световните медии, но и у нас. След като чухме политици, представители на бизнеса и политолози по нея, думата взе и журналистката Елена Йончева, смятана за познавачка на ситуацията в арабския свят.

Конфликтът в Сирия не е черно-бял, той е нюансиран и затова ми се струва, че един по-обективен журналистически прочит на събитията ще даде по-голяма яснота както точно се случва и какво ще се случи от тук нататък там, каза Йончева пред БНР. 


Водещите аналитици в западните държави казват, че не трябва да се избързва, че трябва да се изчакат резултатите на инспекторите на ООН, които все още се намират на сирийска територия. В същото време говорителят на Белия дом казва, че не е необходимо да се търсят доказателства, тъй като така или иначе всичко е ясно. Информацията е изключително разнопосочна и проблемът е, че няма един критерий, върху който да работят политиците, твърди журналистката. 


Ако започне една интервенция от страна на западния свят - на САЩ, Великобритания и част от Западна Европа, на практика ще се получи така, че Западният свят ще застане от една и съща страна на барикадата задно с "Ал Кайда". Това е невероятен парадокс, посочи тя. 


Според Йончева, безспорно е, че тези, които са използвали химическо оръжие, трябва да бъдат наказани. Проблемът е кой е използвал химическо оръжие. Ако няма неопровержими доказателства – това означава, че ще има вето от Съвета за сигурност на ООН. Русия и Китай няма да подкрепят съответната коалиция на желаещите, която вероятно ще се формира и това е много опасно. 


Но нека погледнем кой има интерес, продължава тя. Достъпът до тези територии на експертните комисии е много сложен и не се знае дали ще могат да съберат нужните доказателства, въз основа на които да направят съответните изводи. Но кой има интерес от използването на химическо оръжие? Първо – кой има химическо оръжие? Несъмнено Асад има химическо оръжие.


Дали бунтовниците имат такова оръжие? Те имат танкове, зенитни ракети, но дали имат химическо оръжие – аз предполагам, че имат достъп или във всеки случай могат да намерят достъп до такова оръжие. 


Химическото оръжие беше използвано буквално в деня, в който инспекторите на ООН пристигнаха в Дамаск, за да разследват подобен инцидент. Второ - знаете, че САЩ предупредиха още преди година, че ако Асад използва химическо оръжие, това означава "пресичане на червената линия", означава инвазия. 


Тоест Асад би трябвало да бъде абсолютен самоубиец, за да предприеме такъв ход и то в момент, когато държи надмощие над бунтовниците. Нещо повече – използването, от страна на Асад, на химическо оръжие е известно предателство спрямо единствения му поддръжник - Русия, защото тя каза неотдавна, че дава гаранция, че правителството в Сирия няма да използва такова оръжие. 


Така че не виждам логика това нападение да е извършено по заповед на Асад. От друга страна самите бунтовници са изключително разединени. Там има най-различни формирования, които имат достатъчно голямо финансиране, които имат различна мотивировка, имат достъп до различни ресурси и те открито са ни казвали, че няма как да победят без западна помощ. Това са факти, върху които си заслужава да се разсъждава, обясни Елена Йончева.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион