Свързани новини

26.08.2013 09:48

Малко количество, но с голямо качество

Видян 1460 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Виното е като храната. В колкото по-малки количества се приготвя, толкова по-добър е крайният резултат. Именно затова Винпром Ямбол изгради нова изба, предназначена за т.нар. микровинификация, т.е. за производство на малки партиди качествени вина. Като прибавим и експертните грижи на четиримата топ винари, работещи в новата изба, резултатът е все едно да поканите готвачите на първокласен ресторант да ви сготвят вечеря вкъщи.


Появата на новата изба е в резултат на завишените критерии на българските потребители и на стремежа за разширяване географското присъствие на българското вино. Свещенодействието по ферментацията в бутиковата винарна се извършва в съдове с обем от само 5 кубични метра, което спомага за раждането на вино със собствен почерк и неповторим аромат. Неслучайно всички реномирани френски изби работят именно с такива малки обеми.


Друг важен детайл е, че гроздето във Винпром Ямбол се бере само ръчно и само сутрин, за да се избегне ферментация при транспортирането му в горещата част на деня. Още при брането се подбират само най-добре узрелите и здрави гроздове, които се транспортират до избата в добре укрепени касетки, за да не се наранят плодовете. В избата се извършва поредната проверка на качеството, зърно по зърно, както се прави при всяко вино от висок клас.


Инвестицията на Винпром Ямбол е за близо 1 млн. лева, като това включва нова сграда в базата на компанията с площ от 500 кв.м, където оборудването за преработка на гроздето е италианско, а съдовете за ферментация и съхранение – български. Новата изба ще използва лозята в районите на Тенево, Болярово и Тополица, където се отглеждат редица традиционни български сортове, както и много интересни сортове от Европа и света като Каберне Фран, Сира, Пети Вердо, Вионие и др. Това голямо разнообразие спомага гроздоберът да се извършва много прецизно, защото всеки сорт узрява по различно време и кампанията продължава от август до края на септември и дори началото на октомври в зависимост от метеорологичните условия. Всъщност засаждането на част от масивите е започнало още през 2005 г., така че някои лози са навлезли в най-добрите си години за плодоотдаване. Освен това реколта 2013 се очертава като много добра, така че надеждите на всички са за една наистина златна есен.


От модерната винарна очакваме нови бутикови серии бели и червени вина, предназначени за ресторантите и специализираните магазини. Новите вина ще повишат качеството и на познатите ни продукти от серия Villa Yambol, тъй като ще влизат в техните купажи. По този начин отличените на престижното винено изложение San Francisco International Wine Competition 2013 вина Мерло 2011 (Double Gold Medal) и Cabernet Sauvignon (сребърен медал) ще станат още по-добри.


Огромната инвестиция в лозя и оборудване, грижата за всяко зърно и за всеки детайл от дългия и сложен процес на винопроизводство са израз на стремежа на Винпром Ямбол да бъде винаги сред пионерите на родния пазар и да заема нови територии на международната сцена.


Все пак в района на Ямбол вино се е правило още по времето на траките и традициите са хилядолетни. Основаният през 1924 г. Винпром Ямбол е най-старата винарска изба в Южна България. Долината на река Тунджа предлага не само плодородна почва, но и чудесен микроклимат за равномерно зреене на гроздето – мека зима и средно горещо лято. Затова 9-те хиляди декара собствени лозови масиви на Винпром Ямбол се отплащат за добрите грижи с качествен плод, а вината на компанията всяка година печелят български и международни отличия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв