Свързани новини

08.08.2013 14:01

Българи точат помощи от Испания

Видян 1619 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българи, регистрирани като безработни в Испания, точат от години помощи оттам, но спокойно си работят в родината.


Това съобщиха за "24 часа" полицейски източници от Мадрид.


Хитрите ни сънародници разиграват властите както си искат. Полицията в Испания е информирана за далаверите, но е неспособна да предприеме каквото и да било заради тромавите юридически процедури.


От схемата се възползват стотици, ако не и хиляди българи, довериха нашите източници. А тя е изключително проста и ефективна.


Българи, румънци или руснаци, живеещи постоянно в Испания, регистрират фирма. Предметът на дейност е най-разнообразен - от плетене на чорапи до производство на мебели.


Всеки българин, желаещ да влезе в схемата, плаща по около 4000 евро на боса. Така фирмата събира 10-15 служители. В продължение на 3 или 4 месеца тя им плаща по около 1000 евро. След което обявява фалит. Нищо чудно - Испания е сред най-засегнатите от световната криза държави и малките фирми там мрат буквално като мухи.


Докато българите са се водили на работа във фирмата, тя ги е осигурявала изцяло по закона. В резултат останалите без работа имат право в продължение на шест месеца да получават помощи в размер на 60 на сто от заплатата им. Това ще рече, че ако човек е вземал 1000 евро месечно, половин година той ще получава от бюрото по труда по 600 евро.


А след изтичането на този срок безработните в Испания имат право на помощи за още две години, независимо дали са нейни граждани, или не. Разбира се, сумата е намалена на малко над 40 на сто от получаваната във фалиралата фирма заплата. Така безработните българи вземат по около 420 евро месечно.


Което ще рече, че за 2,5 години те прибират общо 13 680 евро. С най-прости изчисления е видно, че внесените при постъпването във фирмата 4000 евро се избиват още на шестия месец. Ако приемем, че хиляда наши сънародници са приложили измамната схема, за 2,5 г. те са източили от помощи в Испания близо 13,7 милиона евро.


Но най-важното е, че в това време безработните в Испания българи спокойно се завръщат в родината си, където работят, без властите в иберийската страна да подозират това.


Естествено, без трудов договор и без осигуряване, но срещу пари, макар и "под масата". Така те хем вземат пари от работа в България, хем от бюрото по труда в Испания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп