Свързани новини

07.08.2013 14:06

Плевнелиев с частично вето на актуализирания бюджет

Видян 1960 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Росен Плевнелиев е подписал указ, с който връща за повторно разглеждане текстове от промените в закона за държавния бюджет за 2013 г. Това обяви държавният глава на пресконференция за становището му във връзка с одобрените от Народното събрание промени в бюджета.


"Подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане в парламента някои текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет. Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение”, заяви държавният глава.


Още при дебатите около актуализацията президентът изрази резерви към някои от приетите поправки. Опасенията на държавния глава са най-вече заради намерението да се изтегли нов външен заем.

Финансовият министър Петър Чобанов му опонира, че при евентуално вето кабинетът няма да може да прави социални плащания и да се издължи на бизнеса, за което в актуализацията са предвидени 140 млн. лв. Според Плевнелиев не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите да се оправдава поемането на нови 1 милиард лева задължения.

Финансовото министерство излезе с официално становище, че актуализацията на бюджета е наложителна, че не нарушава Конституцията и ще е прецедент, ако бъде наложено вето с чисто политически мотиви. От ведомството предупредиха за няколко риска, ако това се случи. Финансистите се опасяват, че ще се забави изплащането на допълнителните пари за децата с увреждания и че ако не се вземе заем може да имаме проблем и с покриването на дългове в началото на 2014-та.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и