Свързани новини

01.08.2013 13:01

Куюмджиев: Няма риск за енергетиката от намаляването цените на токa

Видян 1276 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки големите съмнения на много организации, че  цените на ток за бизнеса ще нараснат, те не се покачиха. Това заяви в ефира на TV7 народният представител от ПГ на КБ и зам. - председател на Комисията по енергетика към НС Явор Куюмджиев. Той припомни, че в първия ден на настоящия парламент, в дебата за енергетиката, е било съобщено, че цената на електричеството трябва да нарасне до 40 процента. Според Куюмджиев не само се е избегнало увеличението, а се е постигнало намаление с 4,5 %. "Това означава, че ако например, средната сметка за електроенергия на едно домакинство на месец е 100 лв., с намалението от почти 5 процента ние спестихме на всяко българското семейство 20 лева", заяви социалистът.


На въпрос за сметка на какво ще бъде това намаление, Куюмджиев отговори, че така наречените резерви, които са намерени в нея, са отивали в джобовете на малък брой хора. Той обясни, че тази практика, ще бъде спряна с три мерки. На първо място е прекратяването на практиката на заводските централи да продават своя ток на преференциални цени, стигащи до 300 лв. за MW/h, изцяло на НЕК, и след това да купуват евтина енергия от 100 лева за MW/h.


Като втора мярка Куюмджиев посочи и намаляването на студения резерв, който се е разпределял непрозрачно и от който са изтичали няколко стотин милиона, годишно.  "Плащаха се пари на една централа да седи готова и евентуално да се включи, ако някой източник отпадне", поясни социалистът. На въпрос дали това не е свързано с риск той обясни, че в съвременна система като нашата, която работи със съседните страни дори и да се получи много тежка авария, може да се внесе енергия, докато се намери друг източник  и това ще бъде много по-евтино от поддържането на такива централи.


Куюмджиев обяви, че предстои да бъдат внесени още предложение за изменение в енергийната система, с които се целят три неща. На първо място той посочи нуждата да се спрат доставчиците на монополни услуги да покачват своеволно сметките. Друга промяна, която се цели, е при спор, доставчикът да е този, който доказва дали е потребено съответното количество електроенергия, а не досегашното положение, в което първо потребителят трябва да плати сметката си и тогава да доказва, че сметката му е надвишена.


Като друга мярка, народният представител посочи нуждата да се задължат доставчиците да спазват качеството на услугата. Куюмджиев обясни, че тези предложения се внасят в НС сега, за да се използва летният период за широки обществени дискусии. "Ние сме убедени, че това е в интерес на потребителите, но трябва да чуем и тяхното мнение", заяви социалистът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови