Свързани новини

25.07.2013 11:25

Адска влакова катастрофа в Испания

Видян 1346 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За момента няма данни български граждани да са пострадали или загинали по време на кървавата катастрофа в Испания. Това каза външният министър Кристиан Вигенин пред TV7. Той изказа съболезнованията си към испанския народ и държава за огромната трагедия.

Вчера вечерта влак катастрофира в Галисия. Жертвите на бруталния инцидент са поне 77.


Продължават спасителните дейности на мястото на най-тежкия влаков инцидент в Испания от над 40 години насам. По последни данни, 77 души са станали жертви на влаковата катастрофа. Броят на ранените е над 130. Испанските власти отхвърлиха версията за терористичен акт. Според официален Мадрид, става въпрос за нещастен случай.


Оцелелите при трагедията разказват, че в един момент са усетили силна вибрация и вагоните са се скупчили на един от завоите един върху друг. Някои твърдят, че са чули взрив. Испанските власти след извънредни консултации заявиха, че не разглеждат възможността атентат да е причината за трагедията. Според тях, става въпрос за нещастен случай. Въпреки правителствените уверения, испанците изтръпват при спомена за атентатите в столицата Мадрид от 2004 г., при които загинаха близо 200 души.

Според една от предварителните версии, влаковата композиция е влязла в завоя със скорост, няколко пъти превишаваща допустимата за въпросния участък. По някои данни, влакът се е движел с 220 километра в час при допустимите 80. Представителите на държавната железопътна компания „РЕНФЕ” настояват, че влакът се е движел със скорост не по-висока от 180 км/ч, което също е значително повече от разрешения лимит.

Папа Франциск призова за молитви за жертвите на влаковата катастрофа в Испания, предаде АФП. „Папата се присъединява към семействата на загиналите в тяхната скръб и призовава за молитви относно това трагично събитие”, заяви говорителят на Ватикана, Фредерико Ломбарди.


По време на трагедията във влака са се намирали 218 пътници и обслужващия персонал. Катастрофа е станала, докато композицията е влизала в град Сантяго де Компостела - популярно място за поклонение в испанската северозападната област Галисия. Влакът е пътувал от Мадрид за град Ферол. Влакът катастрофира, докато хиляди хора са се стичали в града, за да участват в планирания за днес голям християнски фестивал, посветен на апостола Яков, който на практика блокира всичките му улици.

Оцелял при катастрофата очевидец, Рикардо Монтеско разказа за радио "Кадена Сер": "Влакът се движеше бързо... На завоя сякаш влакът се огъна и вагоните се скупчиха един върху друг. Много хора са затиснати под тях". "Опитахме се да се измъкнем и тогава разбрахме, че влакът гори... Аз бях във втория вагон, там гори пожар... видят трупове". Друг свидетел разказа за радиото, че е чул експлозия, след която влакът е дерайлирал. Трети каза в ужас: "Има много мъртви, Боже мой".

Инцидентът е станал около 20:40 местно време на завой близо до града. Причините за катастрофата са неизвестни.

Испанският премиер Мариано Рахой, който ще посети по-късно днес мястото на инцидента, свика извънредно заседание на кабинета и заяви: „искам да изразя своите съболезнования и солидарност с роднините и близките на жертвите на ужасния инцидент“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак