Свързани новини

24.07.2013 16:40

Унгария рискува да стигне до фалит

Видян 1021 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на Виктор Орбан трябваше да пести и да провежда реформи. Вместо това то заложи на популизъм и налагане на данъци на чуждестранните концерни, пише в. Цайт. Според експерти Унгария би трябвало да въведе програма за икономии, подобна на гръцката.


"Истината е, че важните стъпки няма да бъдат направени", посочва Ищван Магаш, икономист от университета "Корвинус" в Будапеща. "Един ден обаче ще трябва да платим висока цена за това", предупреждава той.


Унгария, според Магаш, е навлязла в порочен кръг. Държавният дълг на страната е 79% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е средно равнище за Европа, дори държавният дълг на Германия е малко по-висок, но за разлика от германската икономика унгарската почти не отчита растеж.


Според изчисления на Германско-унгарската промишлено-търговската камара икономиката на страната през миналата година дори се е свила с 1,7%.


Устойчиво слаб растеж и нарастващ дълг - това е унгарският проблем. Към държавните дългове се прибавя и високото задлъжняване на частния сектор, на домакинствата и компаниите. "Когато съберем двата показателя, то общо задлъжняването достига над 120 % от БВП. Това е най-големият ни проблем", посочва Магаш.


Докато обаче гърците спестяват, приватизират и свиват държавния сектор, управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан се опитва да повиши приходите чрез налагане на данъци на банките и чуждестранните концерни, най-вече чрез т. нар. специален данък, който бе въведен от правителството през октомври 2010 г.


Същевременно Унгария е данъчен рай с плосък данък от 16%, а с над 700 000 служители държавният сектор е с размери, подобни на гръцкия, който често е обект на критики. Близо една трета от населението пък получава парите си от пенсионната система.


Вместо да приватизира унгарското правителство купува компании.


В интервю от края на 2011 година Орбан обяви, че до края на 2012 година дългът ще бъде понижен до под 70 %, а до 2014 година - дори до 60% от БВП. И двете цели няма да бъдат изпълнени. Проблем е структурата на дълга.


Новите облигации по този начин понякога стават нерентабилни. Значително по-сигурно и изгодно за Унгария би било да вземе кредит от Международния валутен фонд (МВФ). Фондът предлага лихвени проценти между 2% и 3% спрямо над 5%, които Унгария сега плаща.


Финансовата организация е само банка и иска да наложи на Унгария да премахне данъка върху банките, натоварвайки повече гражданите си, според него. В момента, отбелязва икономистът Магаш, се следва стратегията на популизма. При проблемите на финансовите пазари обаче страната лесно може да стигне до държавен фалит. "Орбан плава в непознати води", предупреждава експертът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп