Свързани новини

22.07.2013 11:20

Цецка Цачева: Станишев дали е искрен с ГЕРБ ще покаже Изборният кодекс

Видян 1500 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цецка Цачева, председател на 41-то НС, народен представител от ПГ на ГЕРБ в 42-то НС, заяви в интервю за Радио К2, че каквото и да е правителство в рамките на 42-то НС не може да реши проблемите, които тревожат протестиращите. "За изпълнение на най-важните задачи е необходима силна парламентарна подкрепа, която и кабинета “Орешарски” няма. По голямата част от българското общество, повече от половината, според проучвания желаят предсрочни избори. За да има такива, трябва да направим промени в Изборния кодекс и да преодолеем езика на омразата, характерен за говоренето между политическите субекти. Не трябва да се допуска в следващ парламент, хора да се чувстват непредставени и да създават проблеми, защото ще влезем в режим на несигурни кабинети, което е най-пагубното за българската държавност в момента."


Лично съм убедена, че 42-то НС не е в състояние да изкара цял мандат. Предсрочните избори е единствена цел и бързо решение за да се упокоят хората и съответно да се стигне до по-широко представителство на по-голяма част от българските граждани. Необходим е диалог между парламентарните и извънпарламентарните партии, необходима е договорка за средата, в която ще се проведат предсрочни избори. При една спокойна атмосфера, разумността и интересите на държавата биха могли да ни обединят.


Хубаво е, че от Кабинета се сещат, че имат нужда от опозиционна група в парламента, но позицията на ГЕРБ по отношение на връщането в парламента не е променена. Бави се включването в дневния ред на комисиите на промените в Изборния кодекс, които ние сме предложили и заради които, ще се върнем в парламента.


 На въпроса: "Ще влезете ли в парламента за избирането на главен инспектор към ВСС, без вас не може да бъде избран?", Цецка Цачева обясни:


По този конкретен повод не са водени разговори в групата, тъй като позицията ни е ясна. Не виждам, защо промените, които предложихме в Изборния кодекс не бъдат включени в дневния ред на парламента, което ще позволи да се върнем в пленарна зала и да продължим работата си по приемане на решения. ГЕРБ не поставя условия извън обичайните парламентарни похвати за опозиционна група. Внасянето на предложенията ни по Изборния кодекс ще бъде нашето основание да влезем в пленарна зала и да работим и по други закони и решения. Естествено е, че в дневния ред ще има включени и други точки. Това е категоричната позиция на ГЕРБ, а дали ще я уважат, за да функционира парламента е изцяло в ръцете на управляващото мнозинство. ГЕРБ ясно казва кога ще влезе в парламента, да бъдат любезни да включат точката и влизаме в пленарна зала.


Както заяви и г-н Борисов, много са постиженията по времето на ГЕРБ, разбира се, сме допуснали и грешки. За съжаление в последните дни сме свидетели на информация, която трябва да бъде оценявана от компетентните органи. Аз съм убедена, че начина, по който се реагира в ПП ГЕРБ е този, който очакват българските граждани. Ако е имало такива похвати, те са ставали без знанието на г-н Борисов, без обсъждане в групата. Това е недопустимо и за това санкцията е тежка, но справедлива.


В мислите си не искам да допусна, че може по такъв начин да работи независима институция. Не го приема съзнанието ми. С подобни практики е време да се разделим. Ако политиците не се разделят с тях днес, ще получат тежката дума на протестиращите утре.


Ситуацията в момента, ни дава възможност за изводи, за преосмисляне на поведение, за смирение. Медийният комфорт на управляващите е нещо нормално. Новините произтичат основно от действията на правителството, така е заложено в демократичните страни. Предстой да видим, дали сме си научили урока с медиите, ако се върнем на власт!


Думата разкол категорично е неотносима към новините, които излизат от ГЕРБ към момента. Вярно е, че има бивши наши членове, депутати, министър, които са претърпели развитие и промени. Всеки един от тях е свободен да продължи своя път. Това са нормални процеси за една многохилядна партия, каквато е ГЕРБ.


Разкол няма категорично. ПГ на ГЕРБ е единна. Не са приятни факти, които излизат, тефтерчета и т.н. Имаме сила и ще преодолеем този момент. Важно е да разчитаме посланията в днешния ден и конкретните ни действия да бъдат свързани тук и сега, с краткосрочна перспектива, но без да губим далечната цел.


Аз оставам с надежда и за скорошно връщане в пленарна зала. Няма пречки това да се случи. Ако управляващите откажат да приемат нашия ЗИД на Изборния кодекс и си гласуват нов Кодекс, ще означава, че призива на г-н Станишев за връщане на ГЕРБ в пленарна зала, след като е наясно при какви условия ГЕРБ ще влезе, не е искрен! Много скоро ще стане ясно, колко са искрени заявките, защото енергията на площадите няма как да се загуби в пространството, допълва Цецка Цачева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на