Свързани новини

21.07.2013 14:07

След тежко боледуване на 79-годишна възраст почина проф. Александър Лилов

Видян 1838 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Той е роден на 31 август 1933 г. в с. Граничак, община Белоградчик, област Видин. Завършил е "Българска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и "Естетика и теория на изкуството" в Академията за обществени науки в Москва. 

Започва политическата си кариера в ДКМС във Видин. От 1963 г. е в Централния комитет на ДКМС. През 1969 г. започва да работи в БКП. До 1989 г. е член на Политбюро и секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия. 

От януари 1990 до декември 1991 г. той е председател на Висшия партиен съвет на БСП, избран на 14-я извънреден конгрес на партията. Участва в работата на Кръглата маса.

Народен представител е - в 4-то, 6-то, 7-то и 8-то Народни събрания до 10 ноември 1989 г. От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание, в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание с листата на БСП. 

През 1993 г. става ръководител на Центъра за стратегически проучвания към БСП. 

Проф. Александър Лилов бе проницателен стратег и визионер на социалистическата идея, прозрял хуманизма и справедливостта на лява Европа. НС на БСП и всички социалисти изказваме най-искрените си и дълбоки съболезнования на близките на проф. Лилов.  

Сергей Станишев:  Малко политици, като него, са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика

Александър Лилов пое ръководството на БСП в един от най-трудните моменти в преходите към демокрация и изигра много голяма роля за мирния характер на прехода и затова новата българска Конституция да има подчертано социален характер. Стожер на лявата идея. За него винаги държавническият интерес и отстояването на идеята на съвременната левица бяха водещи в политическото му поведение. 

Всички социалисти ще го запомним с висок личен морал, мъдрост и търсещ съгласие. 

Той беше автор на първата програма на БСП “Нови времена, нова България, нова БСП“. Като дългогодишен ръководител на Центъра за стратегически проучвания към БСП, Александър Лилов го превърна в Център за свободни дискусии в рамките на левицата. Малко политици, като него, са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика. 

Изказвам най-искрените си съболезнования към близките и семейството му. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни