Свързани новини

16.07.2013 15:54

Румен Гечев: В актуализацията на бюджета няма нищо страшно

Видян 1507 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В момента има два варианта спрямо бюджета. Това заяви народният представител от КБ Румен Гечев в ефира на ТВ7. Според него първият такъв е държавата да  не заплати услугите на частни фирми и да няма нужда от актуализиране на бюджета. В този случай той поясни, че ще "приключим годината на 1,4% дефицит, но няколко десетки фирми ще фалират". Той припомни, че това е била практиката на предишното правителството."На чисто счетоводно ниво се прехвърляха разходите за следващата година, за да рапортуват пред Брюксел, че има добър бюджетен дефицит, докато 150 хиляди фирми фалират за последните четири години", обясни Гечев. Той беше категоричен, че когато трябва да се направи избор дали да се актуализира бюджета или да се подпише "смъртната присъда" на няколко десетки хиляди фирми и човешки съдби, правителството, което и да е то няма за какво да се колебае.  


"Другият вариант е да се актуализира бюджета, помага се на бизнеса и на българската икономика. В този случай бюджетният дефицит се качва на 2% и пак е по-нисък от най-добрия за ЕС, който е 3%", каза още социалистът.


На въпрос от къде ще бъдат взети нужните 800 милиона лева, Гечев отговори, че след като ги няма предвидени в Закона за бюджета, се прави актуализация и правителството посочва какъв ще е източника на нужните средства. По думите му има три варианта: заем от външен пазар, заем от вътрешен пазар или комбинация от двете и допълни, че правителството ще реши на базата на система от разчети и ще вземе от там, където е най-евтино. "Кабинетът ще трябва да поеме отговорност и да емитира държавни ценни книжа каквато е практиката или да преговаря да получи заем от МВФ. Предполагам, че ще се предпочете емитирането на държавни ценни книжа", обясни още Гечев.


Той подчерта, че това не крие рискове за правителството, тъй като бюджетният дефицит ще остане малък и с актуализацията на бюджета ще се планира това да е сравнително дългосрочен заем и плащането да бъде разсрочено през следващите години. "Най-важното при взимане на заеми е правителството да оптимизира размера и срока на заема. Колкото по-дългосрочен е заема, толкова е по-малко натоварване за икономиката на държавата. Цената на заема също трябва да бъде възможно най-ниска", обясни народният представител.


На въпрос няма ли така да се повишат лихвите Гечев отговори, че това са спекулации. Той поясни, че ако правителството сериозно увеличи търсенето на пари, тяхната лихва ще се повиши, но това не може да стане, когато става дума за един милиард лева допълнителен заем.


"В момента банките имат пари в излишък, които не носят дивиденти. За банковата система е добре дошло да има първокласен клиент като правителството", каза още социалистът.


По неговите думи, в термина актуализация на бюджета няма нищо страшно и много държави по света актуализират бюджета си. Въпросът е, какво налага актуализацията и какви ще са последствията от нея. Той посочи, като първа, но не основна причина за актуализацията факта, че Бюджет 2013  е приет от предишното правителство, а всяко правителство има своя бюджетна политика. Като втора причина социалистът изтъкна приходите, заложени в бюджета за тази година, които са прекалено оптимистични -  с 10% по-високи от реалните, към средата на годината. Той съобщи, че по експертна оценка 7% от тях се дължат на проблема със събираемостта на данъци, останалите на проблеми с контрабандата и контрола на митниците. Като методи за разрешаване на тези затруднения Гечев посочи реорганизация на работата на митниците и подобряване ефективността на НАП. На въпрос кога ще се реализират нужните промени, народният представител отговори, че това няма как да се случи за 2, 3 месеца, тъй като "през втората половина на 2013г. правителството не може физически и икономически да направи нужните промени така, че да покрие разликата между приходи и разходи". Той обясни, че става въпрос за 10% по-малко приходи и  800 милиона лева, които не са разплатени на бизнеса или близо 1 млрд. лева, които няма как да бъдат възстановени до края на годината и при най-големия напредък.


"Пакетът от социалните мерки, които бяха предприети, по никакъв начин няма да е за сметка на бюджетните разходи, а на преструктуриране на съществуващия бюджет", заяви Гечев.  Той обясни, че от едни пера се прехвърля в други, в това число и намаляването с 5% на бюджета на министерството. Той поясни, че тези разходи няма как да се скрият, защото, ако няма средства за тях, трябва те да се включат в актуализацията и трябва да се каже всеки лев за какво ще бъде използван и от къде ще дойдат средствата.


На въпрос как ще повлияе съкращаването на бюджета на министерствата с недостатъчните средства,  като това на образованието и здравеопазването, Гечев поясни, че става въпрос за намаляване само на административните разходи на министерствата. "Ние търсим възможност в бюджета на страната за 2014, за увеличение на средствата за образование и здравеопазване, с колкото е възможно, а не тяхното намаляване". категоричен бе той.  


Социалистът обясни, че Българската банка за развитие набира скорост , но едва 3,5% е пазарният и дял към момента и допълни, че тя е  99,9% държавна собственост и останалото са частни акции, каквато е практиката и в ЕС.  


"Капиталът й е формиран с отчисления на бюджета и от заеми от европейския финансов пазар", обясни той. Според него тази банка трябва да финансира и рефинансира  малки и средни фирми, но проблемът е, че към момента тя не може да предложи преференциални цени на клиенти, по-различни от тези на търговските банки.  Гечев обясни, че това може да се промени, като се търсят евтини ресурси с гаранция на държавата и евентуалното разширяване на клоновата мрежа на банката. "Така тя ще стане конкурентноспособна и ще предлага лихви по-ниски от настоящите от 7 до 9 % и близки до тези на търговските банки, някои от които предлагат кредити с лихви малко над 4%", заключи Гечев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни