Свързани новини

16.07.2013 13:22

Строят ветропаркове в подножието на Витоша

Видян 1367 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ветропаркове "Орисол 1" и "Орисол 2" ще бъдат построени в подножието на Витоша и по хълмовете на Голо бърдо край Перник. Решението на РИОСВ-Перник, даващо зелена светлина за строителството на съоръженията, влезе в сила, предаде БТА.


"Орисол 1" включва 21 вятърни генератори с обща мощност 63 мегавата и подстанция, разположени в землищата на радомирското село Долна Диканя и пернишките Боснек и Крапец. Възложител е "Терраветроссоле" ООД - София.


Петнадесет от ветрогенераторите ще бъдат разположени на територията на община Радомир, шест - в подножието на Витоша. Най-близката турбина до природен парк "Витоша" отстои на 1,13 км от защитената зона, включително и от най-дългата пещера на Балканския полуостров - "Духлата". За преобразуване на вятърната енергия в електрически ток ще се използват вятърни турбини с по три перки с дължина 54,65 метра, монтирани върху кула с височина 94 метра.


Рискът от сблъсък с птици се оценява като незначителен. Районът не се характеризира с особено богата гнездова орнитофауна, висока интензивност на прелетите на видове с голям размах на крилете, с наличието на голям брой редки и застрашени от изчезване птици, твърдят в становището си от РИОСВ.


Не се очаква изграждането на "Орисол 1" да повлияе негативно и върху прилепната фауна, защото територията на ветропарка не предоставя подходящи дневни убежища за прилепи, а трасето му не е хранителна територия за тях, според РИОСВ.


Реализирането на инвестиционното предложение няма да доведе до кумулативен ефект със значително отрицателно въздействие върху предмета и целите на най-близката защитена зона "Витоша", смятат експерти. Дадено е предписание обектът да бъде съоръжен с радар за известяване при прелет на птици и прилепи в близост до ветрогенераторите и със система за автоматичното им изключване.


Подобна е оценката и на ветропарк "Орисол 2". Само на 60 м от резерват "Острица", който е една от най-старите защитени територии в България отстои най-близката вятърна турбина на бъдещия ветропарк. Резерватът се обитава от три вида земноводни, седем вида влечуги и 40 вида птици, два от които са включени в Червената книга на България. Бозайниковата фауна включва 24 вида, от които по българското законодателство са защитени два вида, а по Бернската конвенция - 12 вида. Установени са два вида защитени насекоми. Растителното богатство на резервата е със средна степен на рядкост на европейско ниво и с висока - на национално.


В "Орисол 2" ще бъдат монтирани 18 ветрогенератори с обща мощност 54 мегавата и подстанция в землищата на Перник, Батановци и Радомир. Нова въздушна електропроводна линия ще свързва проектираната подстанция на бъдещия ветропарк със съществуваща такава в с. Червена могила.


Община Радомир обаче отказва да съгласува строителството на трети ветропарк "Орисол 3", който се предлага да бъде разположен в Конявската планина, съобщи кметът на Радомир Пламен Алексиев. Инвеститорът предлага да бъдат монтирани 12 турбини по протежение на планината. Срещу предложението, включително и с подписка, са възразили жителите на селата Чуковец, Касилаг, Гълъбник, Кондофрей, както и местното ловно-рибарско дружество.


В официалното си становище община Радомир заявява, че не са разгледани алтернативи за разположение на ветроенергийния парк. Радомирци се опасяват и от кумулативен ефект върху природната среда след влизането в експлоатация на първите два ветропарка - "Орисол 1" и "Орисол 2". Очаква се те да заработят до две години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци