Свързани новини

14.07.2013 14:24

39 години след първата копка магистрала Тракия е цяла

Видян 2271 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От утре магистрала Тракия официално е цяла със своите 360 км от София до Бургас, след като официално бъде открит по обед и последният лот от строителството й. Така се слага точка на половинвековен напън. А пътят с автомобил от столицата до морето отнема два и половина до три часа, от Пловдив – не повече от два, а от Стара Загора до крайбрежието се стига за около час. Мнозина избират новия път и за Варна, до която иначе има истинско ходене по мъките през Северна България.

През 1964 г., 2 години, след като Тодор Живков е станал премиер на България, той ражда идеята за създаване на магистрален пръстен София – Бургас – Варна – София като отсечките са кръстени Тракия, Черно море и Хемус. Възлага се проектирането им, но е пропуснато отделянето на бюджет за отпочване на строителство.

През 1971 г., когато премиер става Станко Тодоров, Министерският съвет приема постановление за строителство на магистрала Тракия. Двете му правителства работят по темата. Първата копка е направена 3 години по-късно, а през 1978 г. са изградени първите 10 км до Нови Хан. 

Следващото правителство на Гриша Филипов докарва магистрала Тракия до Пловдив в чест на 40-годишнината от Девети септември през 1984 г. Така са изградени 120 км скоростен път.

 Проектът е замразен от избухването на демокрацията до 1995 г., когато кабинетът Виденов прави нови 32 км до Оризово. Правителството на Костов прокарва още няколко километра до магистрала Марица. След това през 2006-2007 г. кабинетът Станишев открива 2 лота с обща дължина 74 км – от Оризово до Стара Загора и от Бургас до Карнобат. Важно е да се отбележи, че финансирането за тях навремето е осигурил Костов.

Най-много лотове – 3 на брой са изградени по времето на кабинета на ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов докарват магистралата от Стара Загора до Карнобат – над 100 км и така тя е завършена. Именно по тази причина още в петък депутати и други политици от ГЕРБ направиха символично предоткриване на скоростния път, а експремиерът заяви, че няма никаква причина повече да се бави откриването.

То ще бъде извършено от кабинета Орешарски, който по ирония на съдбата няма никаква заслуга за магистралата, освен осигуряването на финалните подписи за пускането на нейния заключителен етап. 

Нещо повече – пускането на трасето се забави със седмици поради формирането на новото Министерство на инвестиционното проектиране и наложеното от това разделяне на функции между него и регионалното министерство, което до момента се грижеше за магистралата. 




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви