Свързани новини

11.07.2013 14:58

Станишев: Председателят на ПАСЕ е изразил позиция ГЕРБ да си върши работата в НС

Видян 1803 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страната ни беше в мониторингов период, в момента се намираме в постмониторингов период, който беше продължен февруари тази година към края на управлението на ГЕРБ с три акцента и теми. Едната от тях е реформите в правосъдието и вътрешните работи, втората е свързана с Изборния кодекс и изборното законодателство. Третата с прозрачността на медиите и тяхната дейност. Това каза Сергей Станишев, председател на БСП, след среща с Жан-Клод Миньон, председател на ПАСЕ.


Станишев подчерта, че е проведен много конструктивен разговор с г-н Миньон. И допълни, че „високо ценим ролята и на съвета на Европа и на парламентарната асамблея на Съвета на Европа.”


„Информирахме г-н Миньон, че от първия ден на съществуването на този парламент, дори преди него, най-голямата парламентарна сила ГЕРБ не признават резултатите и настояват за предсрочни избори. Те отправиха и питане за касиране на изборите към КС, което преди два дни беше категорично с 11 на 1 гласа отхвърлен.”, каза той и допълни, че очакват ПГ на ГЕРБ да върши своята работа, като ПГ в българското НС, защото диалог се води в парламента. „Тази позиция е изразена и от г-н Миньон в Делегацията на ПАСЕ”, допълни Станишев.


Председателят на БСП припомни периода 2004-2007г, през който ЕС се разширява значително. Тогава според него възникват политически тенденции в новите страни членки за проблеми с  функционирането на демокрацията, правовия ред, личните права на гражданите. „Ние като политическа сила винаги сме отстоявали разбирането, че демокрацията,  правата на гражданите, начина на провеждане на изборите, изискват постоянни промени, усилия за отстояване на основни принципи, на които се градят праговете на Съвета на Европа”, каза той. Станишев е на мнение, че проблеми има не само в новите страни, членки на ЕС, но и в старите. „Искам да ви припомня също така, че на парламентарните избори, които бяха проведени, имаше доста обширна мисия не само на ОССЕ, но и на ПАСЕ и тези избори бяха признати от всички международни наблюдатели”, поясни той.


Поканихме Венецианската комисия като консултант за изработването на новия Изборен кодекс


На проведената среща е обсъдена и политическата ситуация в страната, както и за основните позиции на БСП. „Един от ангажиментите, които ние поехме е да поканим Венецианската комисия, в рамките на Съвета на Европа като консултант за изработването на новия Изборен кодекс. Такива очаквания имаше и по отношение на предишния, и знаете начина, по който той беше приет силово, оформяйки интересите на една политическа сила. Това трябва да бъде променено като подход, начин на работа, диалог с българското гражданско общество и с европейските ни партньори.”, категоричен е Сергей Станишев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби