Свързани новини

09.07.2013 16:38

ДАНС: Съмнителни 3 млрд. евро засечени у нас

Видян 2115 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съмнителни операции с 3,65 млрд. евро у нас са били засечени през 2012 г., предаде 24 часа.


Това сочи годишният доклад на финансовото разузнаване за 2012 г., изготвен от Държавната агенция Национална сигурност. Според данни на експертите 68,8 % от постъпилите сигнали за тези съмнителни суми са подадени от банките. Това са пари, които са превъртени през вътрешни, входящи, изходящи и транзитни преводи, показват още данни то спецслужбата.


Нови схеми за измама тип "Понзи", както и възможност възобновяемите източници на енергия да са средство за пране на пари са част от другите засечени драстични случаи на финансови измами през 2012 г.


Агентите на финансовото разузнаване са спрели 14 съмнителни операции за 1 571 368 евро, а материалите са предадени на прокуратурата.


Анализите на ДАНС показват, че с офшорните компании са свързани някои от основните начини за пране на пари.


При един от разкритите случаи през 2012 г. наша фирма получава и нарежда по своя сметка в българска банка над 30 превода на обща стойност от няколко десетки милиона долари и евро. Парите идват основно от чужда фирма извън ЕС към различни юридически лица, някои от тях с адреси в офшорни зони.


В друга измама са участвали четири български фирми и офшорна компания.


По сметки на едно от българските дружества е била преведена голяма сума пари. Те били от "продажба на ценни книжа" на извънборсовия пазар, но цената им е била няколко пъти по-висока от тази на борсата.


След като пристигнали парите по сметката на първата компания, те веднага били преведени на офшорна компания като погасителна вноска по кредит.


Официално заемът е бил отпуснат през 2006 г., но е деклариран пред БНБ през 2011 г. По-късно по сметката на българското дружество са получени още няколко превода на големи суми от другите български компании, но сега като основание имало "плащане по договор". Парите отново са били наредени към чуждестранната сметка на ошфорната компания. По-късно всички преводи към офшорното дружество са върнати на наредителя, след което отново са наредени към офшорната компания. Този път към друга чуждестранна сметка (виж схемата). Всички преводи се излъчват почти веднага след заверяване на сметката чрез интернет банкиране. Управител на дружеството и пълномощник по сметките е чужд гражданин.


Абсолютно идентични са операциите по сметката на друго дружество с управляващ същия чужд гражданин. За период от няколко месеца през 2012 г. по сметката му са получени и наредени преводи за големи суми към фирми в различни държави , включително в Азия.


Въпреки това анализите на агентите показват, че България по-рядко се използва като транзитна дестинация за мръсни пари, като това се дължи на световната криза.


Друг голям проблем, отбелязан в доклада, са схемите за ДДС измами, които непрекъснато се усложняват, допълва 24 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще