Свързани новини

02.07.2013 17:16

Корнелия Нинова: Подпомогнахме близо 1 милион българи за месец

Видян 1832 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„За всяко незаето лице до 29 години, което е завършило средно или висше образование, държавата ще подпомага работодателя, като поема част от осигуровките в следния размер: 30% за първите 6 месеца, 50% за следващите 6 месеца и 75% за последните 6 месеца, като работодателя поема ангажимент след това да наеме това лице за срок не по малко от 1 година“. Това заяви председателят на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова на пресконференция на БСП. Фактите, които изнесе са част от два законопроекта за изменения на закона за насърчаване на заетостта

Нинова акцентира, че тази и мярка обхваща младите хора със средно или висше образование, затова ще бъдат приети и други, които засягат младежите с ниско образование без квалификация. Според статистиката 400 000 са с основно образование между 15 и 29г., 110 000 с начално образование и 20 000, които никога не са учили. Корнелия Нинова уточни, че не всички са безработни, но това е обхвата на мярката, която е предложена. „Предвиждаме т.нар „чиракуване“. Подпомагат се от страна на държавата, чрез плащане на наставник във фирма, която наеме такъв млад човек,  да се поеме плащането на наставника и осигуровките на този млад човек.“, заяви Нинова. Според нея се разширява обхвата на чиракуването, защото до сега от тази мярка са се възползвали само големи фирми, а сега възможност ще имат еднолични търговци, самоосигуряващи се лица и малки занаятчийски фирми.“Самият работодател може да бъде и наставник, за което ще получи от държавата, заплащане и поемане на осигуровките на младеж, който е наел“, уточни тя.

Погрижили сме се и за продължително безработните млади хора до 29г

Председателят на Комисията по труда и социалната политика е категорична, че са се погрижили и за продължително безработните млади хора до 29г, регистрирани в бюрата по труда за срок повече от 12 месеца. „Предвижда се държавата да подпомага работодатели, които да ги наемат на не пълно работно време по същата схема. Конкретните числа ще бъдат уточнявани всяка година в Националния план за действие по заетостта.“, каза тя.

Корнелия Нинова изрази съжаление, че представители от ГЕРБ не са били в Комисията, защото тяхното мнение за тези промени е било отрицателно. Двата им аргумента за това са били, че социалните мерки, които се приемат в последния 1 месец, засягат твърде малко хора в България и не решават проблемите на големи групи български граждани.  Според втория това развързване на „кесията“ щяло да постави под риск изпълнението на бюджета и финансовата стабилност на страната. Нинова опроверга и двете твърдения. „Увеличеното майчинство от 240 на 310лв обхваща 40 000 семейства,  помощта за първокласниците засяга 45 000 деца, енергийните помощи засяга 270 000 семейства. Безработните младежи до 29г, които могат да се възползват от тези мерки, официално регистрирани в бюрата по труда са 71 000. Отмяната на данък „колиба“ пък засяга няколко стотин хиляди. Ако обобщим конкретните социални мерки близо 1 млн. българи са подпомогнати само за 1 месец от политики и конкретни действия на правителството и парламента“, смята Нинова.

1 млн. българи подпомогнати чрез тези различни мерки без една стотинка допълнителни разходи от бюджета

По повод на втория аргумент, че поставя под риск бюджета и социалната стабилност на страната, „заявяваме категорично, че 1 млн. българи подпомогнати чрез тези различни мерки без една стотинка допълнителни разходи от бюджета, без изискване по тези мерки да се актуализира бюджета на страната.“, каза тя и обясни защо. „ 40-те хиляди семейства, които получават увеличено майчинство е от резерва на Националния осигурителен институт, без да се променя бюджета. Увеличението за първокласниците, 45 000 деца става от съществуващия бюджет на Министерството по труда и социална политика от преструктуриране вътре в министерството, както и енергийните помощи също от там. Пакета по младежка безработица  е от Националния план за действие по заетостта, където също има резерви.“, уточни тя.

Мерките влизат в сила веднага след като минат през пленарна зала

Нинова е категорична, че мерките  за младежка безработица влизат веднага след като минат през пленарна зала и бъдат публикувани в държавен вестник. „По отношение на данък „колиба“, не само че няма да има допълнителни разход от бюджета, но може да се направят икономии, защото разходите по  администриране на този данък са по-големи, отколкото приходите.“, заяви Нинова.

Като председател на Комисията по труда и социална политика тя изрази удовлетворение, че има консенсус по тези мерки и е получено принципното съгласие на Министерството по труда и социална политика,  Министерството на финансите, КТ „Подкрепа“, КНСБ, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско - промишлена палата. „Всички социални партньори, с които днес обсъждахме в комисията тези мерки. Т.е всички страни в социалния диалог са съгласни, че тези мерки са добри и те ще повлияят, както на младежка заетост, така и на живота на българските семейства не поставя под риск финансовата стабилност на страната.“, заключи Корнелия Нинова




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей