Свързани новини

02.07.2013 11:51

Балцерович похвали кабинета Борисов

Видян 1289 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов се срещна и разговаря с проф. Лешек Балцерович и полския посланик в България Лешек Хенсел. По време на срещата беше обсъдена политическата и финансова ситуация в страна ни. Полският икономист изрази подкрепа за работата на кабинета Борисов по отношение на финансовата стабилност на България. Вие не се опитахте да стимулирате кредитирането, което щеше да се отрази зле на валутния борд, а задържахте бюджетната дисциплина, ограничавайки харченето, без да повишавате данъците – точно обратното на мерките в Гърция, подчерта Балцерович.


„Не трябва да се започва с лозунги, а с проблемите. Решаването на проблеми се основава на имперични изследвания. А те сочат, че е по-добре да запазите финансовата стабилност и да не предприемате фискални стимули, които могат да доведат краткосрочни ползи и дългосрочни проблеми”, каза още известният икономист. Според него, за да наваксаме в икономическото си развитие, е важно запазването на валутния борд и 10-процентния плосък данък. На тези, които обвиняват бившия премиер, че именно затягането на дисциплината е причина за социалното неравенство и унищожаването на много малки и средни фирми, Лешек Балцерович отговари, че това е абсурдно. „Има достатъчно изследвания, които показват как държавите страдат, ако пренебрегнат финансовата дисциплина” заяви икономистът и посочи за пример Гърция, Португалия и други страни.


Според Балцерович обаче по-добре е страната ни да не бърза с кандидатстването в еврозоната. „Имате всички преимущества на стабилния обменен курс, което значи, че сте почти в еврозоната. Нека видим как ще се развият нещата в еврозоната, а през това време България да запази предимствата на своя валутен борд”,  препоръча Балцерович.


Лешек Балцерович е професор във Варшавското училище по икономика, бивш вицепремиер и министър на финансите на Полша, бивш директор на Полската национална банка. Известен е като архитектът на икономическите реформи в Полша от 1989 г.   Благодарение на бързите и всеобхватни реформи, залегнали в неговия план, закърнялата икономика на страната бе превърната в работеща и просперираща. Планът "Балцерович" е едно от най-важните събития в историята на Източна Европа през миналия век.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са