Свързани новини

28.06.2013 16:55

Явор Куюмджиев: За първи път през последните над 20 години намаляваме цената на тока

Видян 1537 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За пръв път в последните над двадесет години се намери воля да се намали цената на тока. Както до този момент тя само вървеше нагоре. Това заяви в Народното събрание депутатът от КБ Явор Куюмджиев. По думите му, с гласуваните днес промени в Закона за енергетиката се даде възможност на ДКЕВР в най-лошия случай да задържи цената, а в най-добрия – да я намали. „Искам да припомня, че от първия ден, това правителство се занимава с проблемите в енергетиката и установихме, че през последните три години енергетиката е докарана до колапс. Предишният председател на ДКЕВР заяви от трибуната на НС, че цената на тока от първи юли ще нарасне с между 16 и 40%. С днешните действия на практика спряхме това“, каза народният представител. Той обясни и самите промени в нормативния акт. „Изменихме закона в няколко посоки, главно в намирането на резерви в тази система. С тези промени успяхме да намалим таксата пренос, нещо, за което се твърдеше, че е невъзможно и по този начин разрешихме проблема за износа на българската енергетика. След влизането в сила на закона отново ще се възстанови износът на енергия и около един милиард лева ще постъпят в българската енергийна система като приходи от съседните ни страни. Много важно е и решението, което днес приехме, а именно за удължаване на регулаторния и ценови апарат до края на месец юли“.


Без гласуваните днес промени, в понеделник енергийната система щеше да изпадне в безтегловност


Явор Куюмджиев обясни, че ако тези промени не са били гласувани през днешния ден, от понеделник българската енергийна система можеше да изпадне в състояние на безтегловност, в което няма регулаторни правила, няма цени. „С това решение успяхме да удължим периода и в крайна сметка го направихме, защото ни е ясно, че не всички институции в страната са заинтересовани от интересите на обикновените хора. С тези промени ще се засегнат много икономически интереси. Тези интереси ще направят всичко възможно да се провалят опитите за спиране схемата на източване на българската енергийна система за сметка на българските граждани и българския бизнес“. Куюмджиев изрази надежда, че президентът няма да наложи вето върху промените на закона. „Направихме това удължаване на срока, защото в крайна сметка на нас не ни се вярва президентът Плевнелиев да застане на страната на енергийната мафия и да не бъде на страната на всички българи. С тези промени освен, че спряхме ръста цената на тока, даваме възможност на ДКЕВР да промени цените в посока надолу. Вярваме, че и те като независим орган ще направят всичко възможно да защитят интересите на българските граждани, нещо, което ние показахме, че можем“ На въпрос, дали промените ще се отразят на бизнеса, Явор Куюмджиев отговори: Никак.


Таско Ерменков: С направените промени печелят и централите на въглища


Искам да ви обърна внимание на това, че ценообразуването в енергийната система беше направено така, че всички тези неправилни решения от последните три години и половина на безумно включване в системата на зелена енергия, падаха на гърба на всеки един от нас като краен потребител. Някои грешаха и печелиха, а накрая сметката се плащаше от всеки български гражданин, заяви пред журналисти и народният представител от ПГ на КБ Таско Ерменков. По думите му, направените промени в закона се разпределят по възможно по-справедлив начин тежестите върху цялата верига, като се започне от генериране на енергията, през пренос, разпределение до крайните потребители. „Ние сме наясно, че с краткия срок, с който разполагахме, не е възможно да разрешим системните проблеми, но ще го направим. С отпадането на такса „износ”, ние отпушваме българският износ, а правейки това позволяваме на българската енергетика, на централите, в това число и въглищните да увеличат своето производство на електроенергия. От това печели цялата държава, но и централите, защото те ще имат повече работа и се надявам, че ще отпаднат икономическите причини за стачки в сектора“.


Народният представител от ПГ на КБ Жельо Бойчев поясни, че парламентът е успял да направи такива промени, с които е показал, че работи в интерес на обществото и на всеки един потребител. „Тези изменения въвеждат за първи път тръжни процедури при избора на студен резерв, за първи път се въвеждат такива процедури. Отделно намаляваме тези общности и това намаление по оценките е 200 милиона на годишна база. Тези пари досега са отивали при централите, които са поддържали мощностите.


Българския парламент успя да направи такива промени, с които показа, че работи в интерес на обществото и на всеки един потребител. Тези мощности, върху които има висококомбинирани производства на електрическа енергия, купуват евтината енергия от НЕК, ползват я за собственото производство, произвеждат собствената си продукция. Произвежданата висококомбинирана електроенергия се продава на префернциалните цени само че тази надбавка се начислява върху цените на всеки потребител. Този закон въвежда справедливост, но това са десетки милиони на всяка площадка, които от първи няма да ги получават“, каза Бойчев. Той сподели, че е имало натиск, да не бъде приеман законът. „Няма да скрия, че имаше натиск този закон да бъде спрян. Става въпрос за няколко дни, днес беше последният възможен за приемане или влизаме в нов едногодишен период и тези 200 милиона, и тези десетки милиони щяхме да продължим да ги плащаме. В рамките на една седмица не е възможно да се промени системата, но тези промени са много важен знак, че имаме волята да кажем стоп“, заключи народният представител.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв