Свързани новини

20.06.2013 16:08

Кабинетът в Бразилия отстъпва, протестите - не

Видян 1170 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бразилското правителство даде заден и се опита да успокои протестите като премахна първопричината за недоволството. Министрите отмениха решението си за увеличение на цените на обществения транспорт, което провокира безредиците в страната. Но това не успокои хората и протестите продължават.


Тълпи блокираха основните пътища в градовете Сао Пауло и Бразилия, а протестиращите стигнаха до конфронтация с полицията, малко след като бе обявено решението за връщане на цените в старото им положение, пише Би Би Си. "Тук вече не става въпрос за цената (на транспорта). Хората са толкова отвратени от системата, до гуша им е дошло и сега искат промяна", обяснява 18-годишната Камила Сена по време на пртоест в Нитерой.


По-рано имаше сблъсъци преди мача Бразилия - Мексико от турнира за Купата на конфедерациите, провел се в град Форталеза. Един час след началото на мача, 25 хиляди демонстранти все още бяха препречили два от четирите пътя, водещи до спортното съоръжение. Ранени бяха най-малко двама от участниците в протеста, единият от които от гумен куршум.


Протестът вече придоби други очертания. Хората негодуват срещу корупцията, насилието и политиците. Активисти твърдят, че няма промяна в тяхното решение да проведат в четвъртък най-голямата демонстрация досега в страната. Кореспондентът на Би Би Си в Сао Пауло съобщи, че се очаква стотици хиляди да излязат по улиците на града, преди изиграването на поредните мачове за Купата на Конфедерациите.


Според експресно проучване 84% от протестиращите не са членове на политическа партия, 77% са с висше образование, 53% са под 25 години, 22% от тях са студенти.


Кметът на Сао Пауло Фернандо Хадад изтъкна, че отмяната е „голяма жертва" и че ще трябва да се орежат инвестициите в други сектори. Подобно изказване направи и кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паес, който заяви, че по-ниските цени за транспорта ще струват на града 500 млн. реала (225 млн. долара). Кметовете на Куяба, Ресифи, Жоао Песоа и други градове вече обявиха намаляване на цените на автобусните билети, в отговор на протестите.


Президентът Дилма Русеф обяви във вторник, че е готова да изслуша участниците в протестите. „Размерът на демонстрациите показва колко енергична е нашата демонстрация, силата на гласа на улицата и цивилизоваността на нашето общество", заяви тя. В същото време тя не предложи никакви конкретни решения за уреждане на конфликта, който не дава признаци на утихване.


Рейтингът на Русеф е спаднал през юни с цели 8 процента, показва проучване на общественото мнение в Бразилия, проведено на фона на протестите. Тя обаче все пак остава много популярна, като се радва на одобрението на 71 процента от бразилците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог