Свързани новини

19.06.2013 11:48

Пловдивската библиотека изхвърли книги на боклука

Видян 1786 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Огромна купчина книги, вестници и списания, складирани в градинката до Народна библиотека “Иван Вазов” в Пловдив, втрещи минувачите вчeра, пише marica.bg. Неколцина, които се втурнаха към странната клада, бяха прогонени от ядосана служителка. “Не пипайте”, викаше тя и издърпваше книгите от ръцете на хората. Сред изхвърлените на купчината книги бяха новелите на Томас Ман, старо издание с пожълтели страници, но запазено и с твърди корици. Младежите, направили опит да се поровят измежду книгите, също бяха пропъдени. На въпрос къде отиват книгите, служителката отсече: На вторични суровини. Минувачите се чудеха защо НБ “Иван Вазов” не раздава безплатно литературата например в книжарницата в същата сграда.


Каквото остане непотребно - да го кара за макулатура. Бърз преглед на “кладата” показа, че на боклука се изхвърлят “Деспот Слав” на Слав Караславов, “Хората не се раждат войници” на Константин Симонов, учебници по психология, пособия по микробиология и други точни науки - все с твърди корици. Имаше и литература за народното стопанство на СССР на руски език, явно никому ненужна.


“Всяка година библиотеката прави вторичен подбор на заглавията. В минали години са били купувани по няколко екземпляра, които сега няма къде да се съхраняват и се отчисляват. Първо ги предлагаме на читалища и училищни библиотеки, но те предпочитат нови издания, и това, което остава - го даваме на вторични суровини, защото ни е нужно пространство”, обясни директорът на НБ “Иван Вазов” Димитър Минев. За всяка от книгите се правил протокол. Тъй като библиотеката не разполагала със свободни помещения, нямало вариант, в който всички отчислени заглавия да бъдат предлагани на гражданите. Преди време правили подобен експеримент, но всеки започвал да рови, а струпването на много хора водело до хаос и неразбория.


“Нашата служителка се е проявила като прекалено стриктна, понеже друг път не е изпадала в подобна ситуация. Можело е без проблем да даде книга, всяка има печат, че е отчислена. В бъдеще може да помислим за подходяща форма или пък за арт акции, в които да оставим на хората да изберат заглавията, които харесат. Всеки, който е ценител, винаги ще намери нещо по свой вкус”, добави Минев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог