Свързани новини

19.06.2013 10:20

Станишев пое вината за Пеевски: Извинявайте!

Видян 1504 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е различна, хората се събудиха и искат категорично техният глас да бъде водещ. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.


Той се извини на парламентарната си група и на всичките избиратели на БСП и призна, че депутатите подкрепили кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС с огромна съпротива. Станишев пое отговорността за общественото недоволство и помоли хората да не насочват гнева си към депутатите от Коалиция за България, а към него.


Аз нося тази отговорност - пред обществото и пред моята парламентарна група, отсече  Станишев, цитиран от Днесбг.


При издигането на Пеевски основният мотив, който натежал в негова полза, била убедеността, че трябва да се постигат бързи резултати в сектор „Сигурност”.


Видяхме такава готовност и решимост. Готовност да се поеме личен риск в лицето на господин Пеевски, допълни Станишев. Той повтори и тезата си за нестандартното решение поради сложната ситуация, която застъпи и при гласуваното на кандидатурата на депутата от ДПС за шеф на ДАНС.


Прекрачихме една граница, която не бива да бъде прекрачвана, посочи Сергей Станишев. Той отбеляза, че тази граница било общественото мнение и желанието на хората гласът им да бъде чут.


Днес Народното събрание взема важно политическо решение. То не е толкова съществено като управленски акт, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той го определи като знак на властта към обществото и зачитането на мнението на хората.


За никой в България в последните години не е тайна, че цялата ни държава и институциите са проядени от частни интереси, които много често се маскират зад общественото благо, допълни той.


Според червения лидер по времето на премиера Бойко Борисов държавата е била докарана до възможно най-тежкото състояние – фалити, бедност и отчаяние


Този процес трябваше и трябва да бъде прекратен, отсече Станишев. Сектор „Сигурност“ беше превърнат в лично оръжие на господин Борисов и господин Цветанов, каза още той. По негови думи това била и причината премиерът Пламен Орешарски да започне точно от този сектор – да се децентрализира тази власт, да се въведе контрол, да не се използват службите за частни интереси.


Този процес започна и ще продължи, категоричен бе соцлидерът.


Станишев нападна остро и сегашното поведение на ГЕРБ, които отказаха да идват в парламента и обявиха, че ще влязат в пленарната зала само при обсъждането на Изборния кодекс. Те не могат да бъдат съдник, скочи Станишев.


Лидерът на БСП нападна и президента Росен Плевнелиев, но не директно. Станишев посочи, че ще се обърне към финансовия министър, който да провери фирмите, които се водят на български граждани в чужбина. Вчера в интернет се появи информация, че прeзидентът притежава офшорни сметки в чужбина. От прессекретариата на Плевнелиев заподозряха атака и бяха категорични, че тази информация не отговаря на истината.


Станишев подчерта, че и Коалиция за България ще отправи питане към Конституционния съд относно статута на избрания за шеф на ДАНС Делян Пеевски, който реално още се води народен представител от ДПС. В последните дни възникна спор дали е възможно той да се върне зад банките в НС, при условие че е бил избран за председател на ДАНС.  По-рано днес ДПС също обявиха, че ще сезират КС, а Пеевски няма да изпълнява депупататските си задължения до произнасяне на магистратите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец