Свързани новини

17.06.2013 15:00

Цената на тока пада с до 5% още от 1 юли

Видян 1180 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С до 5% за бита може да падне цената на тока от 1 юли с новия модел на ценообразуване, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, който очаква подкрепа за промените от всички партии в парламента. Това обаче няма да е за сметка на индустрията, гарантира той.

Ако депутатите гласуват промените, които ще влязат в Народното събрание още тази седмица, още от 1 юли може да имаме намаляване на цената за крайния потребител до 5%. Същото важи и за производството, посочи министърът.

Стойнев подчерта, че премиерът Пламен Орешарски има „своята независимост“ и че правителството носи цялата отговорност за бъдещето на страната. По думите му основна цел на кабинета е увеличаване на доходите на хората, за това обаче е необходима конкурентоспособна икономика.



Да, някои хора може би ще ги заболи; да, някои хора може би ще искат да протестират; да, някои хора ще се възползват от това, че има протести, да докарат още хора да протестират, но трябва да има справедливост, не може всичко да се стоварва върху българския народ. Трябва да имаме конкретни цени, които да бъдат поносими, подчерта той.

Прозрачен и справедлив нов модел на ценообразуване на електроенергията обеща енергийният министър. Моделът е готов и Стойнев отчете „денонощна“ работа по него от страна на експерти. Утре той ще бъде официално представен и обсъден в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Стойнев напомни, че имаше прогнози цената на тока да се вдигне с до 40%. За нас това е изцяло неприемливо, подчерта министърът. Слушахме само „воля, воля“, без конкретни действия, беше категоричен той.

Основните промени в модела са намаляване на студения резерв вследствие на търгове между централите по пределна цена, определена от енергийния регулатор. Няма да се изкупува цялата произведена енергия от заводските централи по преференциални цени, а това ще става само след покриване на потребностите на завода. Това ще намали разходите на НЕК и съответните крайни цени, обясни Стойнев, цитиран от Днесбг.

Моделът предвижда оптимизиране на печалбата на дружествата чрез промяна на действащите норми на възвращаемост включително на електроразпределителните дружества. В него е заложено намаляване на отчетените от електроразпределителните дружества разходи, включително и признатите загуби, и оптимизиране на всички разходи на дружествата, които имат участие в крайните цени – производители, преносни предприятия и доставчици на енергия.

Ще се създадат възможности за работа на всички централи в страната чрез увеличаване на износа. Министърът посочи, че в момента нямаме възможност да изнасяме ток, защото неправомерни действия преди година са го „запушили“.

Загубихме близо 1.5 млрд. лева в българската икономика, каза Стойнев. Моделът предвижда още приходите от въглеродните емисии да се използват за намаляване на цената за енергията от възобновяеми източници.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци