11.06.2013 16:30

350 000 алкохолици у нас, други 2 милиона на ръба

Видян 1348 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българите сме шести в света по пиене на концентрати. Нацията ни е заплашена от истинска деградация, тъй като 5% от населението или 350 000 души са регистрирани и доказани алкохолици. Други 2 милиона души или близо 30 на сто от народа са на ръба на пристрастяването към високите градуси. Не става въпрос за хора, които сръбват по чашка на вечеря или веднъж седмично. А за пристрастени и зависими от порока.


Страната ни по този повод е и най-ощетената в целия Европейски съюз като загуби за икономиката от загуба на работно време и мотивация за труд, а вредата се изчислява на стотици милиони евро.


В България обаче липсва каквато и да било национална политика или поне програма за справяне с проблема, за превенция или за помощ на нуждаещите се. Както е добре известно, при съставянето на тазгодишния бюджет от титаните на мисълта Симеон Дянков и Десислава Атанасова точно 20-те милиона за зависимости бяха спестени, докато средствата за подслушване, нови лимузини за НСО и ремонт на резиденции се увеличиха.


Личните лекари нито имат време, нито специализация, за да могат да помогнат на алкохолиците, пише Капитал дейли, а с един преглед при психиатър месечно по направление, ако лимитът не е изчерпан, не може да се направи нищо за страдащите от зависимост.


Консумацията на алкохол е не по-малко рисков фактор от тютюнопушенето за влошеното здраве на нацията, коментира пред вестника специалист по темата. Според д-р Канчелов съвременните експерти вече не смятат алкохолизма за морален проблем, а за болестно състояние и по отношение на него в Европейския съюз са насочени специални програми за лечение и превенция, каквито ние не практикуваме, въпреки че за нас темата е много по-заплашителна, отколкото за другите нации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!