Свързани новини

03.06.2013 15:06

ЕК: България и Румъния са напълно готови за Шенген

Видян 1119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия продължава пълната си подкрепа за приемането на България и на Румъния в Шенгенското пространство.


В доклад за свободното движение в Европейския съюз се отбелязва, че двете държави са напълно готови да се присъединят към зоната.


В документа, представен днес, се казва също, че ЕК подкрепя напълно усилията на председателството на Съвета на ЕС за приемането на двете държави.


Комисията отбелязва, че още през 2011 г. Съветът е отчел готовността на България и Румъния.


Шенгенското пространство за свободно движение позволява на над 400 милиона граждани на 26 европейски държави и на все по-голям брой граждани на страни извън ЕС да пътуват без проверки по вътрешните граници.


По думите на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, пространството се оценява високо от гражданите на ЕС и има голям принос за икономическия напредък на ЕС.


Представеният днес доклад е трети поред и отчита, че за последната половин година контрол по вътрешните граници е бил въведен веднъж - от Норвегия, по повод церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир в Осло.


От 3 до 12 декември 2012 г.са били проверени 3136 граждани и на 19 от тях е било отказано да влязат на територията на страната, а осем са били задържани.


От октомври до декември 2012 г. са регистрирани приблизително 13 600 незаконни преминавания на границите, което е с 52 процента по-малко, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2011 г.


През периода юли - септември 2012 г. повече от половината от всички регистрирани незаконни преминавания са били отчетени от Гърция. Но положението се е променило през август 2012 г., когато страната е пренасочила около 1800 гранични служители към сухопътната си граница с Турция.


От октомври до декември 2012 г. Италия е съобщила за 31% от всички регистрирани случаи (4231), следвана от Гърция с 30 на сто (4035 граждани).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева