Свързани новини

12.05.2013 18:11

Да, сценарият от 1991 г. ни споходи – върнахме се 22 г.назад

Видян 2279 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 23 април публикувахме този текст, който напомня какво се случи на изборите през 1991 г. в България и пророкувахме, че е възможно нещата да се повторят на 12 май. Прочетете сами - обратното също е вярно:

„Вместо да търсим гръцки или италиански сценарий, изборите на 12 май могат да дадат резултат, който в общи линии да повтори ВЕЧЕ ВИДЯНОТО след вота на 13 октомври 1991 г. Сигурно не помните какво се случи – ето ви повече подробности.


Големите партии тогава – едната е същата БСП, а след като ГЕРБ взе синьото, съвсем заприлича на СДС от 1991, бяха на кантар преди изборите. В крайна сметка спечели десницата. Тя взе 34,36% от всички гласове. За левицата останаха 33,14%.

За малко не прескочиха бариерата четири много харесвани иначе партии – БЗНС, БЗНС – Никола Петков, СДС – Център и президентската СДС – Либерали. Те имаха и харизматични водачи, и история, и фенове, но силите им не стигнаха на финалната права, а социолозите се засрамиха, тъй като ги виждаха в Народното събрание. Взети заедно, тези отломки от СДС и казионните земеделци правеха някъде към 15%.


Победа с малко, но завинаги обявиха тогава сините. Ала тя се оказа Пирова победа. В смисъл такава, каквато никой не би си пожелал. ДПС подкрепи, без да участва, правителство на малцинството, оглавено от неподходящия за поста Филип Димитров, когото ГЕРБ в наши дни прати европосланик в Грузия. Съставеният от него кабинет имаше двама  неформални лидери – военния министър Луджев и външния Стоян Ганев. Докато се бореше за надмощие с тях и се радваше, че ги е отстранил, Димитров изгуби властта си. Първо беше предупреден за депесарски шут от Ахмед Доган


Движението за права и свободи беше отчаяно от липсата на адекватност на правителството, особено в сектор като земеделието, който трайно интересува електората на партията. Там бяха създадени така наречените Ликвидационни съвети, които дадоха старта на положението, в което е България в момента – страната, която учеше на зеленчукопроизводство и овощарство цяла Европа днес внася 90% от плодовете и зеленчуците си, изклани бяха милиони животни и затова сега нямаме нито хубаво месо, нито хубаво мляко. 

 

Нещата започнаха да излизат от контрол, когато в цялата работа съвсем откровено се намесиха специалните служби. Както се казва на народен език, тогава всички разбраха, че „отиде конят в реката”. Поради липса на перспектива и от чувство за отговорност президентът Желев свика пресконференция, за да отправи второ предупреждение към властта, че така повече не може, влязла в историята като Боянски ливади поради свикването си на моравата пред резиденцията в елитния квартал. Така на 9-ия месец на правителството неговата съдба беше решена. След като се опита да се противопостави на всички с всякакви средства, премиерът Димитров поиска вот на недоверие, който нямаше как да бъде успешен. Правителството му падна скоропостижно.

В последния работен ден на 1992 г. беше избран нов кабинет, оглавяван от икономиста професор Любен Беров – ще рече, ч хватката тип Монти няма защо да я вземаме от италианците, сами сме я измислили


Кабинетът е наричан всякак: програмен, експертен, спасителен. Реално е подкрепян от всички партии, включително от доста хора от свалената „по втория начин” партия СДС. В шеги и закачки и за радост на бизнеса, който нароява купища банки и се обединява в група за натиск Г-13, минават две години на растящи заплати и кредити. В самия край на 1994 г. се провеждат нови избори, на които убедителна победа и абсолютно мнозинство печели БСП. Тя съставя и следващия кабинет.

Древните са казали: нищо ново под слънцето”.

 

Дали всичко ще се повтори и връщаме ли се там, където вече бяхме преди 22 години – ако е така, предстоят ни доста неприятности, но един Бог знае. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева

Може да почувствате нужда да се оттеглите малко и да преосмислите някои от своите планове

Може да почувствате нужда да се оттеглите малко и да