Свързани новини

30.04.2013 15:46

Съдът в Страсбург: Тимошенко е арестувана незаконно

Видян 1425 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съд по правата на човека постанови, че бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко е била арестувана незаконно в жилището си, при което много нейни права са били нарушени по политически мотиви, предадоха световните агенции.


След огласяване на решението представителят на украинското правителство стремително напусна залата на съда в Страсбург, посочва Асошиейтед прес. ДПА отбелязва, че жалбата на Тимошенко, която излежава присъда от седем години затвор, е за това, че е арестувана по политически причини и че й е отказвана адекватна медицинска помощ в затвора.


Петдесет и две годишната Юлия Тимошенко излежава присъда от седем години по обвинение в злоупотреба с власт при сключването на договор за доставка на руски газ, когато е била премиер.


ИТАР-ТАСС цитира текста на съдебното решение в Страсбург, в което се посочва, че задържането под стража на Тимошенко по време на разследването за газовата сделка е било "самоуправство и незаконно", тоест не е била установена в достатъчна степен законността на нейния арест. Освен това правозащитните магистрати констатираха, че вносителката на жалбата е била лишена от възможност да изиска обезщетение за незаконното си лишаване от свобода.


Според страсбургския съд в случая с Тимошенко украинските власти са нарушили едновременно четири члена на Европейската конвенция за правата на човека. Сред тях са текстовете от конвенцията за правото на свобода и лична неприкосновеност, за безотлагателното разглеждане от съда на законността на ареста, за компенсация при незаконния й арест.


Съдът в Страсбург удовлетвори жалбата на Юлия Тимошенко относно ареста й, отхвърли друга нейна жалба - относно условията за нейното лечение в затвора в Харков през април 2012 г.


Съдиите постановиха, че няма достатъчно доказателства, че на осъдената са били нанасяни побои от надзирателките.


ИТАР-ТАСС подчертава, че днешното решение на Европейския съд по правата на човека не е окончателно. В срок от три месеца страните по процеса могат да се обърнат към т.нар. Голяма палата - апелативния орган на съда в Страсбург. Ако заинтересуваните страни не го сторят в този срок, днешното решение остава в сила, пише БТА.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали