Свързани новини

26.04.2013 11:48

Манекен по бермуди "взриви" два автобуса край Ихтиман

Видян 1227 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Атентатът от бургаското летище „Сарафово" се "повтори" край Ихтиман. Девет месеца по-късно при засилен медиен интерес терорът, убил седем души, бе възпроизведен от МВР, предаде News.bg.


Взривовете закъсняха с близо час. Макар да се предвиждаше експериментът да започне в 10.00 часа, точно в 10.57 „атентаторът", стоящ до багажното отделение на автобуса, се взриви. Видя се как хвърчат части на манекена. Секунди след това се запали единият автобус, а малко по-късно - не повече от минута, дойдоха и пожарникарите, които започнаха да гасят огъня. Има видими поражения и по втория автобус, паркирал успоредно на запалилия се, но самият той не се запали. Изпочупени са част от стъклата му, както и капакът на багажното отделение. След като пожарът беше потушен, следователите започнаха оглед.


Още около 8.30 сутринта следователите вече бяха на полигона и се подготвяха за експеримента. В близост до единия автобус бе изправен и „атентаторът".


Експертите се бяха постарали на външен вид манекенът да прилича максимално на автентичния атентатор. Той бе облечен с жълта тениска, жълти бермуди, червена бейзболна шапка. Следователите са „докарали" камикадзето и на прическа, като дори са му сложили перука с дълга коса.


Около него са поставени и други манекени, играещи ролята на израелските туристи. На около стотина метра от паркираните автобуси службите на СДОТО-МВР слагат в раница и специално направената бомба, която по-късно ще избухне. Взривовете ще бъдат наблюдавани лично от шефа на националното следствие - Бойко Найденов в подготовката на експеримента са очаквали екипи на СДОТО, Европол, както и следователи от Националната следствена служба под ръководството на Георги Илиев.


За целта на полигона край Ихтиман ще бъдат взривени два автобуса. Силовото министерство беше натоварено с тежката задача да изработи бомба - подобна по количество и състав на тази, която е носил атентаторът, загинал при терористичния акт.


По свидетелските показания и записите от камерите са възстановени местата, където са били хората по време на взрива.При инсценировката те ще бъдат заместени от изкуствени манекени, направени от желиран материал на силиконово-колагенена основа и които съответстват на мускулната и костна плътност на човешкото тяло.


Следственият експеримент бе отлаган неколкократно, тъй като разследващите искаха да се доближат максимално до метеорологичната обстановка по време на атентата.


В началото на февруари след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента бившият вече вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов посочи, че има обосновано предположение военното крило на "Хизбула" да е отговорно за кървавия акт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв